Ταξίδι+γλυκό

Οι πιο γλυκιές παριζιάνικες διευθύνσεις

01/05
{
}

Η Κυριακή Βασσάλου κάνει το γύρο του κόσμου και γράφει για τα επτά ζαχαροπλαστεία του Παρισιού, των οποίων το κατώφλι πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς το Παρίσι. Στη δική μας περίπτωση είναι τα γλυκά. Τα μικρά «έργα τέχνης» που στολίζουν τις βιτρίνες σοκολατένιων... οίκων και θαρρείς ότι προορίζονται μονάχα για φωτογράφιση σε περιοδικά ζαχαροπλαστικής. Σχεδόν ντρέπεσαι να τα πιάσεις, πόσω μάλλον να τα δοκιμάσεις. Ιδού πέντε κορυφαία ζαχαροπλαστεία της πόλης, όπου θα νιώσετε κάπως έτσι με τις γλυκές δημιουργίες τους.

 

Jacques Genin

«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν το βαθμό της απόλαυσης που θα σας χαρίσουν αυτές οι μικρές δημιουργίες», είναι το σχόλιο που άφησε στην πλατφόρμα yelp.com ένας Αμερικανός επισκέπτης του «Jacques Genin». Εδώ θα βρείτε το καλύτερο εκλέρ σοκολάτας που έχετε γευτεί ποτέ. Και που όσο... απλό και ταπεινό γλυκό κι αν ακούγεται, ο Μεσιέ Ζενέν το φτιάχνει τόσο καλά, που φέρνει το ζαχαροπλαστείο του στην κορυφή της παριζιάνικης κατάταξης. Και όχι μόνο γι’ αυτό. Στο «Jacques Genin» αξίζει να δοκιμάσετε επίσης εκλέρ με καραμέλα, λέμον πάι από λάιμ, τάρτα φραμπουάζ και τάρτα φρούτων, πατ ντε φρουί ανανά και βερίκοκο, καθώς και σοκολάτα αρωματισμένη με τόνκα.

 

 

Jacques Genin, 133 Rue de Turenne, 3ο διαμέρισμα, +33-014.577.2901, Τρίτη - Σάββατο, 11 π.μ. - 7 μ.μ. 


image

Un Dimanche a Paris

Μια Κυριακή στο Παρίσι -όπως λέει και το όνομά του- αξίζει να την περάσετε με τις σοκολάτες του Πιερ Κλουιζέλ, ο οποίος προέρχεται από τη διάσημη γαλλική σοκολατο-οικογένεια (βλ. www.cluizel.com), ο ίδιος όμως έχει ακολουθήσει τον δικό του, εξίσου επιτυχημένο, δρόμο. Το «Un Dimanche a Paris» είναι ένας πολυχώρος που περιλαμβάνει μια μπουτίκ αφιερωμένη στη σοκολάτα, ένα εστιατόριο, ένα σαλόνι για τσάι και τη μεγάλη κουζίνα, όπου πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες σοκολάτας. Ανεβείτε τα σκαλιά του πρώτου ορόφου, καθίστε άνετα στους αφράτους καναπέδες και αφεθείτε στα γλυκά ελιξίρια, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε τη σοκολάτα στο μάξιμουμ. Ανεξαρτήτως αν είναι Κυριακή ή όχι, πάντως, αξίζει να περάσετε από την μπουτίκ σοκολάτας και να δοκιμάσετε κάποιο από τα αληθινά (βρώσιμα) κομψοτεχνήματα που στολίζουν τις βιτρίνες της. Σημειώστε: πάστα σοκολάτας με τραγανή βάση κακάο, μακαρόν με γεύση παπαρούνας, μακαρόν με γεύση γλυκόριζας, σου φιστικιού με κόκκινα φρούτα, ταρτάκια με σμέουρα και εστραγκόν, ταρτάκια με φράουλες και σοκολάτα, ζεστό ρόφημα σοκολάτας.

 

 
Un Dimanche a Paris, 4 Cour du Commerce Saint-André, 6ο διαμέρισμα, +33-015.681.1818, www.un-dimanche-a-paris.com, Τρίτη - Σάββατο 11 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ. - 7 μ.μ. 

Café Pouchkine

Αν δεν έχετε πάει ποτέ στο διάσημο «Kαφέ Πούσκιν» της Μόσχας, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νεότερο αδελφάκι του στο Παρίσι. Τα γλυκά που θα γευτείτε εδώ δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού στην πόλη. Λογικό, αφού ουκ ολίγα υλικά έρχονται απευθείας από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής σεφ πατισιέ πάντως, ονόματι Νταμιέν Πισιονέρι, είναι Γάλλος -και μάλιστα πολλάκις βραβευμένος- και επιλέγει το πάντρεμα της γαλλικής με τη ρωσική ζαχαροπλαστική σε ένα περιβάλλον με... μεγαλοπρεπή διακοσμητικά στοιχεία, που παραπέμπουν στη Ρωσία των τσάρων του 18ου αιώνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε macaron coeur pistache (μακαρόν με γεύση φιστίκι), charlotka (τη ρωσική εκδοχή της σαρλότ) και κρουασάν βανίλια. Τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στο Παρίσι, κοντά στην ιστορική Place des Vosges.

 

 
Café Pouchkine, 64 Boulevard Haussmann (εντός του «Printemps Mode»), 8ο διαμέρισμα, +33-814.282.4331, www.cafe-pouchkine.fr, Δευτέρα - Σάββατο 9.30 π.μ. - 8 μ.μ. 

image

Αριστερά: Pain de Sucre. Δεξιά: La Pαtisserie des Rεves 

 

Pain de Sucre

Ο παράδεισος των μακαρόν! Παραδοσιακές συνταγές, αλλά και πιο... μοντέρνες και δημιουργικές, με μαύρη σοκολάτα, φιστίκια από τη Σικελία, καρύδια από το Περιγκόρ (Γαλλία) και φουντούκια από το Πιεμόντε (Ιταλία), σοκολάτα και μέντα, αλατισμένη καραμέλα βουτύρου, μόκα, λεμόνι, φρούτα του πάθους, φραμπουάζ και ροδόνερο. Τι τα κάνει ξεχωριστά; Οτι, σε αντίθεση με τα κοινά μακαρόν, έχουν μια πραγματικά ιδιαίτερη μαστιχωτή υφή. Και είναι τόσο φίνα στην όψη, που μοιάζουν ψεύτικα. Εκτός από μακαρόν, όμως, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία και στα ζαχαρωτά, στα κέικ, στις τάρτες και τις πάστες, ενώ το μιλφέιγ τους συγκαταλέγεται στα αγαπημένα πολλών Παριζιάνων και μη πελατών τους. Στο «Pain de Sucre» θα έρθετε εύκολα, καθώς βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Πομπιντού και το Μαρέ, ενώ είναι βέβαιο ότι, ακόμη και αν δεν το έχετε στα υπόψη και περάσετε απέξω, θα κοντοσταθείτε. Τόσο η βιτρίνα του όσο και το ευφάνταστο εσωτερικό του με την περίτεχνη οροφή θα σας τραβήξουν την προσοχή.

 

 
Pain de Sucre, 14 Rue Rambuteau, 3ο διαμέρισμα, +33 (01) 45 74 68 92, www.patisseriepaindesucre.com, καθημερινά πλην Τρίτης και Τετάρτης 10 π.μ. - 8 μ.μ.

 

La Pαtisserie des Reves

Αν αναζητείτε ένα μέρος για να πάρετε πρωινό -εξαιρετικό!- που θα περιλαμβάνει εκλεκτά κέικ, γλυκίσματα και αρτοποιήματα νωρίς το πρωί (πριν ανοίξουν τα περισσότερα μαγαζιά του Παρισιού), βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Περάστε πάντως και όλες τις άλλες ώρες της ημέρας για να δοκιμάσετε μία-μία τις γλυκές και βραβευμένες δημιουργίες του διάσημου σεφ πατισιέ και ιδιοκτήτη του μπουτίκ ζαχαροπλαστείου, Φιλίπ Κοντιτσινί: τα κλασικά γαλλικά, ήτοι ταρτ τατέν, τάρτα λεμόνι, Paris-Brest (το καλύτερο της πόλης, σύμφωνα με τη Le Figaro το 2010) και Saint-Ονορέ, τα φρουτένια γλυκά εποχής -τάρτες με σμέουρα, ραβέντι, μύρτιλλα, αμύγδαλο, μάνγκο και ανανά-, τα... δημιουργικά εκλέρ με γεύση σοκολάτα ή ιταλικό καφέ και το απίθανο μιλφέιγ. Η απόλαυση, όμως, δεν σταματά εδώ. Ψωμάκια με σοκολάτα, ρολάκια με γέμιση μήλου, μπριός και κέικ παρασκευάζονται από τον γκουρμέ φούρνο, που διατηρείται παράλληλα στο κατάστημα, απογειώνοντας την απόλαυση και του πιο απαιτητικού πελάτη. Εκτός από το Παρίσι, η «Pâtisserie des Rêves» έχει παρουσία πλέον και στο Λονδίνο, και στην Ιαπωνία.

 

 
La Pαtisserie des Reves, 93 Rue du Bac, 7o διαμέρισμα, +33-014.284.0082, www.lapatisseriedesreves.com, Τρίτη - Σάββατο 9 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή 9 π.μ. - 6 μ.μ.

image

 

Carl Marletti

Το ζαχαροπλαστείο φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη του, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των μικρών... θεών της παριζιάνικης ζαχαροπλαστικής. Ο Καρλ Μαρλέτι έκανε αισθητή την παρουσία του ως σεφ πατισιέ στο Grand Hôtel Intercontinental, για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση περί τα τέλη του 2007. Εκτοτε μπορείτε να απολαύσετε τις εξαίσιες δημιουργίες του, στις οποίες διακρίνεται μια φλοράλ διάθεση ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα (και φρουτένια ως προς το γευστικό), τιμώντας έτσι τον ανθοπώλη συνεταίρο του. Ο Μαρλέτι δίνει τόση προσοχή στη λεπτομέρεια, που κάθε, μα κάθε συστατικό των γλυκισμάτων που θα γευτείτε από τα χεράκια του να είστε βέβαιοι ότι έχει χρησιμοποιηθεί για κάποιο λόγο. Η τάρτα λεμόνι του βραβεύτηκε ως το καλύτερο γλυκό του Παρισιού το 2010, ενώ φημίζεται επίσης για το μιλφέιγ βανίλια. Δοκιμάστε οπωσδήποτε: Λίλι Βάλεϊ, Μαρί Αντουανέτ, Ρελιζιές Φιστικιού και Μον Μπλαν.

 

 
Carl Marletti, 51 Rue Censier, 5o διαμέρισμα, +33-014.331.6812, www.carlmarletti.com, Τρίτη - Σάββατο 10 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ.

image

 

Jean-Paul Hévin

Εδώ θα βρείτε την καλύτερη ζεστή σοκολάτα της πόλης. Και αυτό δεν το λέει ο ίδιος ο Ζαν-Πολ Εβέν υπό μορφή διαφήμισης, αλλά οι αμέτρητοι οπαδοί των πλέον εκλεκτών σοκολατένιων σκευασμάτων του. Ελάτε για ρόφημα στο μικρό καφέ που λειτουργεί στο χώρο του ζαχαροπλαστείου της Rue Saint-Honoré, αλλά και για να προμηθευτείτε λαχταριστές τρούφες - ιδανικό κέρασμα για την επιστροφή. Μην αποτολμήσετε να παραγγείλετε και ζεστή σοκολάτα (με γεύση κάστανο, βατόμουρο, κανέλα κ.ά.), και γλυκό· ο συνδυασμός των δύο θα σας πέσει βαρύς - εκτός και αν ανήκετε στους λάτρεις της σοκολάτας και δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα. Εξίσου καλά, πάντως, είναι και τα μακαρόν του Εβέν, πράγμα που δεν είναι και τόσο γνωστό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μακαρόν Figu’in με μαύρη σοκολάτα και γκανάς σύκου. Βάλσαμο! Ο Εβέν διατηρεί τέσσερα καταστήματα στο Παρίσι, πέντε στην Ιαπωνία και δύο στο Χονγκ Κονγκ. 

 

 
Jean-Paul Hévin, 231 Rue Saint-Honoré, 3o διαμέρισμα, +33-015.535.3596, www.jphevin.com, Δευτέρα - Σάββατο 10 π.μ. - 7.30 μ.μ.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ