ΠΟΥ: 25 γραμμάρια το επιθυμητό όριο κατανάλωσης ζάχαρης ημερησίως

{
}

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι προτείνει να υποδιπλασιαστεί η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης, καλώντας αυτή να είναι κάτω από το 10%, ενώ ο στόχος είναι να αποτελεί τελικά το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, σύμφωνα με το νέο προσχέδιο οδηγιών που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη.

 

Όπως επισημαίνει το BBC, το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα ή είναι φυσικά παρόντα στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων, αλλά όχι όσα υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Οι οδηγίες του ΠΟΥ βασίζονται στην επανεξέταση επιστημονικών στοιχείων που αφορούν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην ανθρώπινη υγεία, περιλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών και της παχυσαρκίας.

 

Ειδικά η μελέτη για την παχυσαρκία, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, διαπιστώνει ότι ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητές της -ειδικά σε ποτά και ροφήματα που την περιέχουν- έχουν την τάση να προσθέτουν βάρος καθώς τα ζαχαρώδη τρόφιμα δεν τους δίνουν την αίσθηση της πληρότητας.

 

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη ζάχαρης και στην φθορά των δοντιών διαπίστωσε ότι τα κρούσματα φθοράς των δοντιών ήταν λιγότερα όταν η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης κυμαινόταν κάτω από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

 

Την Τρίτη, η Σάλι Ντέιβις, γιατρός και επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο, έκανε έκκληση για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στη ζάχαρη ώστε να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

 

Η σύσταση του ΠΟΥ να αποτελεί η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων εγκρίθηκε το 2002. Αυτή, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αντιστοιχεί σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ότι το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό καθώς τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

 

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και ο Οργανισμός προσκαλεί το κοινό να τις σχολιάσει μέσω της ιστοσελίδας του μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνουμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι ένα κουτάλι κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης. Πάντως, ακτιβιστές στη Βρετανία χαρακτήρισαν "τραγωδία" το γεγονός ότι χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να αναθεωρήσει ο ΠΟΥ τις οδηγίες του.

 

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ