Νέα χαλβαδοποιία, τέλειος χαλβάς

{
}

Μέσα σε λίγους μήνες τα αδέλφια Χατζηγαβριήλ έστησαν στη Νέα Μάκρη μια μικρή βιοτεχνία παραγωγής χαλβά, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η συνταγή κληρονομιά από τον προπάππου.

Τα αδέλφια Τάσος και Ευθύμιος Χατζηγαβριήλ διατηρούν εδώ και είκοσι πέντε χρόνια δύο αρτοποιεία στη Νέα Μάκρη. Εναν αιώνα πριν, στη Μάκρη της Μικράς Ασίας, ο προπάππους τους έφτιαχνε χαλβά. Οι οικογενειακές συνταγές για το θεσπέσιο γλύκισμα αρκετές, αλλά μετρημένες σε οκάδες, ελλειπτικές. Πριν από λίγο καιρό, αποκωδικοποιήθηκαν, μετρήθηκαν, δοκιμάστηκαν. Τα δύο αδέλφια έκαναν χώρο στο αρτοποιείο και έστησαν τα χαλβαδοκάζανα. Αυτά τον περασμένο Οκτώβρη. Μέχρι να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες, συνεχίζονταν οι δοκιμές. «Καζανιά την καζανιά, βελτιώναμε το προϊόν», σημειώνει ο Τάσος. Αρχές Φλεβάρη ξεκίνησε επισήμως η παραγωγή. Και από τότε δεν έχουν σταματήσει να βγάζουν χαλβά.

 

image

 

Προς το παρόν έχουν 13 (!) γεύσεις: κλασικό με βανίλια, με αμύγδαλα, με κακάο, με σοκολάτα, με κομμάτια πορτοκαλιού και σοκολάτα, με φυσική χιώτικη μαστίχα, με ξερά κράνμπερι, με μέλι, με φιστίκια Αιγίνης και με αράπικα, δύο τύπους χωρίς ζάχαρη κ.ά. Η χάρη του χαλβά φαίνεται στη «σκέτη» εκδοχή του: είναι αφράτος, όχι ινώδης, εύθρυπτος, με μαλακιά γλύκα, ζουμερή αίσθηση και μακρά επίγευση. Το μυστικό; Φτιάχνουν το δικό τους ταχίνι από σουσάμι που αλέθουν σε πετρόμυλο. «Έτσι δεν “ανάβει” το σουσάμι, δεν καίγεται», λέει ο μάστορας. Και τον πιστεύουμε.

 

image

 

  • Το χαλβά βρήκα στον Μανδραγόρα.

 

 
Παραδοσιακή χαλβαδοποιία Μαραθώνος, 22940 90 273. 
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ