Οι λουκουμάδες των Αθηνών

{
}

Έφοδος στα λουκουματζίδικα του κέντρου! Με σουσάμι ή καρύδια, παρακαλώ;

image

Κτιστάκης - Λουκουμάδες Χανίων

Τα μικρά, ολοστρόγγυλα λουκουμαδάκια του Κτιστάκη φαίνονται κάπως στεγνά στα μάτια ενός πρωτάρη. Τίποτα δεν μαρτυρά την άκρως σιροπιαστή συνέχεια που ακολουθεί. Αφού ροδίσουν, έρχονται σερβιρισμένα σε ένα μεταλλικό πιατάκι, πασπαλισμένα με κανέλα και σουσάμι. Στην πρώτη μπουκιά το στόμα του πρωτάρη γεμίζει σιρόπι. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτή την παλαιού τύπου σιροπιαστή έκρηξη ευτυχίας. Μαθαίνω πως είναι φτιαγμένοι με την ίδια συνταγή που πρωτοξεκίνησε το 1912 από τα Χανιά, ενώ πριν τηγανιστούν έχουν ψηθεί ελαφρώς στο φούρνο. Οι λουκουμάδες του Κτιστάκη έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις μας.

 

image

 

Ποικιλία: Ένα είδος και καλό.

Χώρος: Μια ανάσα από την πλατεία της Ομόνοιας, το μικρό μαγαζάκι με τις ξύλινες καρέκλες μοιάζει με μικρό καφενείο. Εκεί θα βρείτε και ρακή.

Τιμές: Η μερίδα κοστίζει 3,30 € στο μαγαζί και 3 € στο χέρι. Το κιλό κοστίζει 18 €.

Στο χέρι: Μπαίνουν σε πλαστική συσκευασία, ενώ μπορούν ακόμα και να ταξιδέψουν, αφού τρώγονται ακόμα και κρύοι, την επόμενη μέρα.

 

Μάθε και αυτό: Με τους λουκουμάδες του Κτιστάκη γιάτρευαν οι «παλαιοί» της Καθημερινής τις υπογλυκαιμίες τους, όταν τα γραφεία της εφημερίδας ήταν ακόμη στην Ομόνοια.

 

 

Κτιστάκης - Λουκουμάδες ΧανίωνΣωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ. 210 52 40 891.


image

Κρίνος

Περνώντας την είσοδο, προχωράμε ευθεία, στο βάθος. Παίρνουμε δίσκο, μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες, παραγγέλνουμε, πληρώνουμε, βάζουμε νερό από τον καταψύκτη και επιστρέφουμε στην κύρια αίθουσα. Παραδίπλα μια κυρία απολαμβάνει μια τυρόπιτα, ενώ οι λουκουμάδες την περιμένουν υπομονετικά στο δίσκο. Εδώ οι λουκουμάδες έχουν σχήμα δαχτυλιδιού. Στα toopings έχουν εισαχθεί πολλοί νεωτερισμοί. Εμείς, διαλέξαμε την εκδοχή με κρέμα κακάο-φουντούκι. Είναι 7 σε αριθμό, χρυσαφένιοι, τραγανοί όσο πρέπει, με την γλυκιά κρέμα να τους προσδίδει μια παιδικότητα. Χαμογελάμε από ευχαρίστηση και επιστρέφουμε στο «βάθος» για να γεμίσουμε τα ποτήρια με νερό.

 

image

 

Ποικιλία: Απλοί (με σιρόπι), με καρύδι, με παγωτό, με κρέμα κακάο-φουντούκι, με κρέμα κακάο-φουντούκι και παγωτό.

Χώρος: Το μαγαζί είναι σελφ σέρβις. Η ατμόσφαιρα στη μεγάλη σάλα μου θύμιζε παλιά Αθήνα.

Τιμές: Οι τιμές ξεκινούν από τα 3€ (οι απλοί λουκουμάδες με σιρόπι) και φτάνουν  στα 4,40€ (με κρέμα κακάο-φουντούκι και παγωτό).

Στο χέρι: Μπαίνουν σε χάρτινο κουτί, αλλά πρέπει να καταναλωθούν λίαν συντόμως.

 

tip: Ο Κρίνος είναι ιδανικός για ρομαντικά ραντεβού ή για κρυφές συναντήσεις.

 

 
Κρίνος, Αιόλου 87, Αθήνα, τηλ. 210 32 16 852.

image

Lukumami

Εδώ ο λουκουμάς αποκτά διεθνή διάσταση. Προσπεράσαμε τους κλασικούς, τους ελληνικούς δηλαδή, και δοκιμάσαμε τα γαλλικά «beignet» που μοιάζουν με μαξιλαράκια από ζύμη σαν αυτή του πιροσκί, αλλά και τα ισπανικά «churros», που είναι λεπτά, μακριά και τραγανά. Τα beignet τα δοκιμάσαμε με κρέμα βανίλιας, καραμελωμένα μήλα και αμύγδαλα. Τα δε churros τα δοκιμάσαμε γεμιστά με φιστίκι και αλειμμένα με σοκολάτα. Θα ξαναπάμε για τα churros με κανέλα και κρυσταλλική ζάχαρη που έρχονται σε σακούλα «Grab and shake», επιτομή της απλότητας και της τελειότητας – χωρίς υπερβολή.

 

image

 

Ποικιλία: Τρια διαφορετικά είδη λουκουμά, σε δύο μεγέθη το καθένα και άπειρα toppings. Φτιάχνουν και δικό τους παγωτό. Χρησιμοποιούν και σοκολάτα Valrhrona.

Χώρος: Μοντέρνος, ζωηρός, προσεγμένος, με πορτοκαλί πινελιές και λίγα τραπεζάκια στο εσωτερικό, για όσους θέλουν να ξαποστάσουν.

Τιμές: Ενδεικτικά, μια σακούλα με 10 μικρά churros με ζάχαρη και κανέλα κοστίζει 2,80 €, ένα beignet γεμιστό 2,50 €, ενώ η μερίδα με τους κλασικούς λουκουμάδες 3,20 €.

Στο χέρι: Στο Loukumami έχουν ανάγει σε φιλοσοφία το φάγωμα του λουκουμά στο χέρι. Ειδικές θήκες-κουτάκια φιλοξενούν το τηγανητό αλλά ντελικάτο γλύκισμα, ενώ στις συσκευασίες αναγράφονται και οι απαραίτητες πληροφορίες. Για να ξέρεις τι τρως δηλαδή.

 

tip: Ζητήστε ένα «σφηνάκι σοκολάτας», δηλαδή παχύρρευστη σοκολάτα σε ποτήρι.

 

 
Lukumami, Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, τηλ. 210 33 89 733. 

image

Lukumάδες

Περπατώντας στην Αιόλου το διακρίναμε από τον κόσμο που στεκόταν όρθιος απ’ έξω και μασουλούσε, γελώντας συνωμοτικά. Εδώ οι λουκουμάδες έχουν ήπια γεύση, όχι ιδιαίτερα γλυκιά και είναι κάπως στεγνοί· σαν φτιαγμένοι για να συνοδεύονται με παγωτό, μέλι και τα λοιπά φινιρίσματα. Αν γεμιστούν με κρέμα μαστίχας, είναι νόστιμοι, αν γεμιστούν με κρέμα λεμονιού, είναι λίγο αδιάφοροι. Αν γαρνιριστούν με παγωτό καζάν ντιπί -που στην πραγματικότητα μοιάζει με τσουρέκι-, χάνονται κάτω από την πλούσια μπάλα. Θα μείνουμε στην σχεδον κλασική εκδοχή: μέλι, κανέλα, καραμελωμένο αμύγδαλο και παγωτό καϊμάκι.

 

image

 

Ποικιλία: Με άχνη ζάχαρη, σοκολάτα πραλίνα, παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο κ.ά. Με γέμιση πραλίνα, κρέμα μαστίχα ή λεμόνι. Γαρνιρισμένοι με παγωτό, μπισκότο ή ξηρούς καρπούς.

Χώρος: Μερικά τραπεζάκια και χαμηλός φωτισμός στο εσωτερικό και ένα πάσο για να φας όρθιος.

Τιμές: Από 2,50 € μέχρι 4,50€, ενώ η επιπλέον προσθήκη παγωτού κόστίζει 1,50€ ανά μπάλα.

Στο χέρι: Τρώγονται γρήγορα από το χάρτινο υπερμεγέθες κύπελλο.

 

tip: Μην φύγετε αν δείτε ουρά, η εξυπηρέτηση είναι πολύ γρήγορη και το προσωπικό χαμογελαστό και ευχάριστο.

 

 
Lukumάδες, Αιόλου 21 & Αγ. Ειρήνης, τηλ.: 210 32 10 880.

 

ΣημείωσηΤο θέμα με τους λουκουμάδες δεν τελειώνει εδώ... Συνεχίζουμε την λιγωτική έρευνα και λίαν συντόμως θα σας παρουσιάσουμε και άλλα εκτός κέντρου λουκουματζίδικα...

(3) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
marionik
30.10.2013 | 17:35
Το κριτήριο που καταλήξατε σε αυτά τα μαγαζια ποιο ακριβώς είναι??.δεν πειράζει που δεν αναφέρεται εσεις τους Λουκουμάδες Αιγαίον γιατί τους αναφέρουμε εμείς..είναι κρίμα να μην γίνεται αναφορά σε ένα ιστορικό μαγαζί (1926) που χρησιμοποιεί μέλι και όχι σιρόπι στους λουκουμάδες του..
γαστρονόμος οnline
24.10.2013 | 14:11
@blugosi Δοκιμάσαμε πολλούς και καταλήξαμε σε αυτά τα τέσσερα μαγαζιά.
blugosi
24.10.2013 | 13:52
Ωραίο το άρθρο, αλλά οι λουκουμάδες Αιγαίον, που είναι στην Πανεπιστημίου από πάντοτε, γιατί δεν αναφέρθηκαν;