Είναι τα φρέσκα εκλέρ καλύτερα από τα κατεψυγμένα;

{
}

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στο TV5 αποδεικνύει ότι κάποιες φορές τα κατεψυγμένα γλυκά είναι καλύτερα.

Προσφάτως είδα στο TV5 μια από τις πολλές εκπομπές περί το φαγητό που έχει το γαλλικό κανάλι. Το θέμα της ήταν τα βιομηχανοποιημένα, πανομοιότυπα γλυκά που έχουν κατακλύσει τους γαλλικούς φούρνους.

 

Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τους φούρνους, ρώτησαν τους εργαζόμενους ή τους ιδιοκτήτες αν τα γλυκά τους είναι «σπιτικά» (δηλαδή φτιαγμένα από αυτούς στο εργαστήριο, με αλεύρι, ζάχαρη, αυγά κ.λπ.) και αποκάλυψαν ποιοι από αυτούς έλεγαν αλήθεια και ποιοι ψέματα, δείχνοντάς μας τους καταλόγους με τα βιομηχανοποιημένα γλυκά.

 

     

 

Από την άλλη δεν υπέπεσαν στην εύκολη λύση να καταδικάσουν ελαφρά τη καρδία τα «κατεψυγμένα» γλυκά και viennoiseries. Εκαναν τυφλή γευσιγνωσία σε ένα κοινότατο και αγαπητότατο γλυκό: τα εκλέρ. Ειδικός στα τρόφιμα δημοσιογράφος-γευσιγνώστης και ο γνωστός chef patissier Christophe Felder δοκίμασαν αρκετά εκλέρ, χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή τους. Ενα ή δύο πολύ καλά «σπιτικά» εκλέρ από φούρνους συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και έπειτα ακολούθησαν τα καλά «κατεψυγμένα-βιομηχανοποιημένα». Η εταιρεία La Durée -στην οποία ανήκει η αλυσίδα των φούρνων Paul, υποκαταστήματα της οποίας βρίσκουμε και στην Ελλάδα (στην οδό Πανεπιστημίου και στην Γλυφάδα)- και μια ακόμη εταιρεία ακολούθησαν με μικρή διαφορά τα «σπιτικά» εκλέρ. Τα γλυκά τους θεωρήθηκαν καλά ψημένα, με καλές πρώτες ύλες και νόστιμη γεύση.

 

Επειτα οι δημοσιογράφοι μίλησαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της La Durée και επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της άλλης εταιρείας στην Νότιο Γαλλία. Εκεί μπήκαν στο εργαστήριο και έλεγξαν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν. Φρέσκα αυγά, φρέσκο γάλα (όχι σκόνες), πραγματικό βούτυρο.

 

Aντίθετα, στους φούρνους των οποίων τα «σπιτικά» εκλέρ δεν «πέρασαν» στην γευσιγνωσία, τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής (π.χ. το ψήσιμο) αποδείχθηκαν χειρότερα από των βιομηχανικών.

 

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι δεν μάσησαν τα λόγια τους. Είπαν καθαρά στον κόσμο ότι αν τα υλικά και η τεχνική είναι καλά, το σπιτικό είναι  ανώτερο από το βιομηχανοποιημένο. Αν όμως τα «σπιτικά» δεν έχουν καλά υλικά και καλή τεχνική, τότε τα καλά βιομηχανοποιημένα είναι ανώτερα.

 

 

Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι είχαν το θάρρος να πουν την αλήθεια σ’  ένα κοινό τόσο περήφανο για το ψωμί, τα γλυκά και τους φούρνους του· ότι δεν «δαιμονοποίησαν» τα βιομηχανικά προϊόντα, χωρίς από την άλλη να τα βάλουν πάνω από τα φρέσκα. Και κάτι ακόμη. Με πρωτοβουλία κάποιων αρτοποιών που πραγματικά φτιάχνουν τα γλυκά τους μόνοι τους, καθιερώθηκε ένα σήμα, μια αφισούλα που πιστοποιεί ότι όντως ο συγκεκριμένος φούρνος φτιάχνει μόνος του τα γλυκά του. Έτσι το κοινό είναι ενημερωμένο και ξέρει τι ψωνίζει.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ