Κορμός από παγωτό γεμιστός με σου

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για τα σου:

  • 125 γρ. γάλα
  • 125 γρ. νερό
  • 110 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. αλάτι (1 πρέζα)
  • 5 γρ. ζάχαρη (1 πρέζα)
  • 140 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 5 μεσαίου μεγέθους αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

Για τη γρανίτα βατόμουρου:

  • 700 - 800 γρ. βατόμουρα (φρέσκα βρίσκουμε σε επιλεγμένα μανάβικα αλλά και στο τμήμα μαναβικής ορισμένων σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να βάλουμε και κατεψυγμένα, που θα αναζητήσουμε στα ψυγεία μεγάλων σούπερ μάρκετ ή σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντελικατέσεν)
  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ροδόνερο (στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με είδη ζαχαροπλαστικής)

Για το παγωτό κρέμα:

  • 400 γρ. φρέσκο γάλα
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
Μερίδες 12
Προετοιμασία 40' Αναμονή 2 ώρες Ψήσιμο 40'

Διαδικασία

Σου: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό» και είναι ειδικό για ζύμες - και όχι με το σύρμα. Aν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε τη διαδικασία σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός ή με μια κουτάλα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και «δουλεύουμε» το μείγμα μέχρι να προκύψει μια λεία και μαλακιά ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις (όχι στον αέρα, γιατί θα παραμορφωθούν τα σου).

Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και σχηματίζουμε πάνω στη λαδόλολλα μικρά μπαλάκια ζύμης διαμέτρου 2 - 2,5 εκ., αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Αν δεν έχουμε κορνέ ή δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του, χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια του γλυκού. Με το ένα παίρνουμε ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικές ώρες και να στεγνώσουν.

Γρανίτα βατόμουρου: Αν πάρουμε κατεψυγμένα βατόμουρα, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν. Πολτοποιούμε τα βατόμουρα και σουρώνουμε τον πολτό. Θα χρειαστούμε 550 γρ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ενσωματώνουμε στο σιρόπι τον πολτό βατόμουρου και το ροδόνερο, ανακατεύοντας.

Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη. Οταν η γρανίτα αρχίσει να παγώνει, ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών, ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 5 φορές, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Μετά από κάθε ανακάτεμα ξαναβάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη.

Παγωτό: Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κρέμα και το γάλα σε ένα μπολ. Βάζουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες ή αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε, το βάζουμε στην κατάψυξη και το χτυπάμε ανά μισή ώρα για τουλάχιστον 4 - 5 φορές. Μετά από κάθε ανακάτεμα ξαναβάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη.

Συναρμολόγηση: Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι με τη γρανίτα. Βάζουμε τα γεμισμένα σου στην κατάψυξη για λίγο να σφίξουν. Γεμίζουμε μια μεταλλική φόρμα για κορμό ή για κέικ με το μισό παγωτό και μέσα σε αυτό βυθίζουμε προσεκτικά τα γεμισμένα σου, πιέζοντάς τα ώστε να εισχωρήσουν στο παγωτό. Γεμίζουμε με το υπόλοιπο παγωτό (καλύπτοντας όλα τα κενά) και στρώνουμε όμορφα την επιφάνειά του. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον. Προτού σερβίρουμε, αφήνουμε τον κορμό για περίπου 10 λεπτά εκτός κατάψυξης.

 

Συμβουλές

  • Καλό είναι να φτιάξουμε τα σου από την προηγουμένη. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα παραγγείλουμε από κάποιο καλό ζαχαροπλαστείο της περιοχής μας. Θα χρειαστούμε γύρω στα 15 σουδάκια.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ