Τάρτα με βανίλιες ή δαμάσκηνα

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη στο σούπερ μάρκετ)
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 βανίλιες ή δαμάσκηνα

 

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος (από το ψυγείο), κομμένο σε κύβους
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μερίδες 10 - 12
Προετοιμασία 40' Αναμονή 1 - 2 ώρες Ψήσιμο 50' - 60'

ΔιαδικασίαΓέμιση: Σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός, ή στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Οταν το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου μαζί με το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες να σφίξει.

 

Ζύμη: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε, με το «φτερό», μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Επειτα την κόβουμε στα δύο, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τη μισή. Την ανοίγουμε με τον πλάστη -ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, για να μην κολλήσει- μέχρι να γίνει ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο που να φτάνει να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας φόρμας τάρτας διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 3 εκ. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και την πιέζουμε να κολλήσει καλά πάνω στα τοιχώματα. Κόβουμε όση εξέχει.

 

Συναρμολόγηση: Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την ανακατεύουμε λίγο να μαλακώσει και την αδειάζουμε πάνω από τη ζύμη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Κόβουμε τα δαμάσκηνα ή τις βανίλιες στα δύο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και σκορπίζουμε τα φρούτα πάνω από την κρέμα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια (δεν έχει σημασία αν θα τα τοποθετήσουμε με τη φλούδα προς τα πάνω ή προς τα κάτω). Ψήνουμε στο φούρνο στους 170° C για περίπου 50 - 60 λεπτά.

 

Συμβουλή

  • Η δοσολογία για τη ζύμη φτάνει για 2 τάρτες (διαμέτρου περίπου 24 εκ.). Οση ζύμη περισσέψει την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη έως ένα μήνα.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ