Αχλάδια κομπόστα

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}
Υλικά
  • 3 - 4 κιλά αχλάδια κρυστάλλια, μέτρια σε μέγεθος
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας
  • χυμός από 1 - 2 λεμόνια + 3 κουτ. γλυκού, για τα βάζα
  • 6 καρφάκια γαρίφαλου ή 6 άνθη κανέλας (είναι τα σποράκια του φυτού της κανέλας που έχουν το μέγεθος περίπου ενός σπόρου μπαχαριού - θα το βρούμε σε όλα τα μπαχαράδικα), προαιρετικά
Μερίδες 3 βάζα των 2 κιλών
Προετοιμασία 20΄ Παρασκευή 45΄- 1 ώρα

Διαδικασία Καθαρίζουμε προσεκτικά τα αχλάδια. Από το κάτω μέρος τους αφαιρούμε με το ειδικό κυλινδρικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαιράκι τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα (που να χωράει άνετα τα αχλάδια) νερό, το χυμό από 1 - 2 λεμόνια και βάζουμε μέσα τα καθαρισμένα αχλάδια για να μη μαυρίσουν.

 

Τακτοποιούμε τα αχλάδια στα 3 βάζα και προσθέτουμε νερό να τα καλύψει. Σε κάθε βάζο βάζουμε από 2 κουτ. σούπας ζάχαρη. Σκίζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι παίρνουμε το εσωτερικό. Το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και βάζουμε από ένα μέρος σε κάθε βάζο. Προσθέτουμε και 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού στο κάθε βάζο και -αν θέλουμε- από 2 γαρίφαλα ή 2 άνθη κανέλας. Κλείνουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους.

 

Στρώνουμε στον πυθμένα μιας βαθιάς και φαρδιάς κατσαρόλας μια χοντρή πετσέτα. Τυλίγουμε κάθε βάζο ξεχωριστά με μια πετσέτα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα (οι πετσέτες προστατεύουν τα βάζα από το σπάσιμο, αφού με το βρασμό θα χτυπιούνται μεταξύ τους). Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να φτάσει ώς τα καπάκια των βάζων. Βάζουμε την κατσαρόλα με τα βάζα και το νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά και, όταν το νερό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 1 ώρα, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.

 

Αναπληρώνουμε το νερό που εξατμίζεται από την κατσαρόλα, με βραστό, ώστε η στάθμη του να φτάνει κάθε φορά μέχρι τα καπάκια· αν η στάθμη είναι χαμηλότερη, τα αχλάδια θα χαλάσουν. Βγάζουμε τα βάζα από την κατσαρόλα, προσεκτικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε στο ντουλάπι. Οταν τα ανοίξουμε, τα διατηρούμε στο ψυγείο.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ