Κουλουράκια μανταρινιού

{
Φωτογραφίες ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
}
Υλικά
  • 80 γρ. ζάχαρη (ή πιο πολύ αν σας αρέσουν γλυκά)
  • 150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
  • ξύσμα από 2 μεγάλα μανταρίνια (όχι κλημεντίνες), βιολογικά
  • 1 φλιτζ. καφέ χυμός από μανταρίνια
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. φουντούκια, χοντροτριμμένα
  • αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο χρειαστεί (500 - 600 γρ. περίπου)
Μερίδες 1 λαμαρίνα φούρνου
Αναμονή 30΄

Διαδικασία Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε τα υγρά, το ξύσμα και το μπέικιν μαζί με 4 κουταλιές από το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη.

 

Ζυμώνουμε για λίγο και ξαναζυμώνουμε αφού βάλουμε και τα φουντούκια, για να ενωθούν καλά με τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με διπλή πετσέτα και την αφήνουμε μισή ώρα να ησυχάσει. Πλάθουμε τα κουλουράκια μικρά και στρογγυλά ή σε μπαστουνάκια που τους δίνουμε το σχήμα Ζ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνουμε. Για να δούμε αν έχουν ψηθεί, σηκώνουμε ένα κουλουράκι. Θα πρέπει να είναι ψημένο από κάτω.  

Συμβουλή

  • Φλούδι από μανταρίνια θα χρειαστείτε και πρέπει να το τρίψετε στον ψιλό τρίφτη. Είναι μια παλιά αστική συνταγή που διασκεύασα και συμπλήρωσα μέσα από διαρκείς επαναλήψεις.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ