Μπαβαρουάζ με γιαούρτι και σος μελιού

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά
  • 1 δόση κρέμα ανγκλέζ
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης (3 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 400 γρ. γιαούρτι πλήρες (10% λιπαρά)

Για τη σος μελιού:

  • 200 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό

Για τη κρέμα ανγκλέζ (για 1 δόση):

  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 1 κλωναράκι βανίλιας (σε καλά μπαχαράδικα, όπως το Ελιξίριο, ο Αρκευθος, ο Μανδραγόρας κ.ά.)
Μερίδες 8 - 10
Προετοιμασία 30΄ περίπου Αναμονή 3 - 4 ώρες

Διαδικασία Για τη κρέμα: Με ένα μικρό μαχαίρι «σκίζουμε» κατά μήκος στη μέση το κλωναράκι βανίλιας. Με τη λάμα του μαχαιριού «γδέρνουμε» το εσωτερικό από το κλωναράκι, ώστε να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια της βανίλιας. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια (σποράκια + κλωναράκι). Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη λίγο από το μείγμα γάλακτος - κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.

 

Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 84° - 85° C, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά (γιατί πάνω από αυτήν τη θερµοκρασία θα ψηθεί ο κρόκος και θα «κόψει» η κρέµα) και αδειάζουµε σε άλλο σκεύος, για να µη µείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αυγό.Εάν δεν έχουµε θερµόµετρο, δοκιµάζουµε αν είναι έτοιµη η κρέµα, βουτώντας µέσα ένα κουτάλι. Βγάζοντάς το, θα πρέπει στη ράχη του να έχει σχηµατιστεί ένα οµοιόµορφο στρώµα κρέµας που, σέρνοντας το δάχτυλο επάνω του, να αφήνει δρόµο που δεν κλείνει (αυτό το κάνουµε γρήγορα, για να µην ψηθεί περισσότερο το αυγό).

 

Για τη Μπαβαρουάζ: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Φτιάχνουμε την κρέμα ανγκλέζ και, αφού την αδειάσουμε σε άλλο σκεύος (για να μην ψηθεί ο κρόκος), αφαιρούμε τα κλωναράκια βανίλιας, στύβουμε με τα χέρια τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν. Μόλις η θερμοκρασία του μείγματος πέσει κάτω από τους 35° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, ελέγχουμε με το δάχτυλο - πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του σώματος), ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Την αδειάζουμε σε μια φόρμα της αρεσκείας μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί καλά. Για να την ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε πολύ προσεκτικά τη φόρμα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με τη σος μελιού, την οποία φτιάχνουμε ανακατεύοντας το μέλι με το ζεστό νερό, ώστε να γίνει πιο ρευστό.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ