Μπαβαρουάζ με κατίκι και μέλι

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}

Μια μπαβαρουάζ διαφορετική από τις άλλες, η οποία δεν περιέχει αυγά.

Υλικά
  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 35% λιπαρά
  • 100 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης (3 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 300 γρ. κατίκι (παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί ΠΟΠ, από πρόβειο γάλα, που πωλείται συσκευασμένο ή χύμα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

Για τη σος:

  • 200 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 30 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. τριμμένα καρύδια
Μερίδες 8
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 2 ώρες στο ψυγείο

ΔιαδικασίαΜουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια και τα προσθέτουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν.

 

Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, έως ότου η θερμοκρασία του μείγματος πέσει (θέλουμε να είναι χλιαρό προς κρύο). Τότε προσθέτουμε το κατίκι και ανακατεύουμε πολύ καλά, κατά προτίμηση με ένα μίξερ χειρός ή στον κάδο του μπλέντερ.

Μοιράζουμε το μείγμα σε ψηλά ποτήρια, φροντίζοντας να μην τα γεμίσουμε μέχρι πάνω, και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγη από τη σος μελιού.

 

Σος: Ανακατεύουμε το μέλι με το χλιαρό νερό, ώστε να γίνει πιο ρευστό, και προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια.

 

Συμβουλή

  • Αν θέλουμε οι μπαβαρουάζ μας να βγουν πιο σφιχτές ή αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα, όπου η κρέμα αργεί να κρυώσει και να πήξει, αυξάνουμε την ποσότητα της ζελατίνης κατά 5 γρ. (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα).
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ