Σαρλότ σοκολάτας

{
Φωτογραφίες   ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

1 πακέτο σαβουαγιάρ

Για την κρέμα:

400 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά + 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη στον κάδο του μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)

Για το σιρόπι:

250 γρ. νερό 200 γρ. ζάχαρη 30 γρ. μαύρο ρούμι

Για το γλάσο:

150 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη διακόσμηση:

1 πλάκα σοκολάτα γάλακτος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Μερίδες 8 - 10
Προετοιμασία 40΄- 50΄ Αναμονή 4 ώρες τουλάχιστον

Διαδικασία

Κρέμα: Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σ' ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα 300 γρ. κρέμας γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα. Οταν η θερμοκρασία του μείγματος πέσει στους 30° - 35° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή, αν δεν έχουμε, δοκιμάζουμε με το δάχτυλο αν έχει θερμοκρασία σώματος), ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά.

Σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό (από το σημείο βρασμού). Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύοντας.

Γλάσο: Βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα σ' ένα μπολ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στη φωτιά. Οταν πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Συναρμολόγηση: Ραντίζουμε όσα σαβουαγιάρ χρειάζονται για να καλύψουμε τα τοιχώματα μιας ψηλής φόρμας για σαρλότ με μια ποσότητα από το σιρόπι (φροντίζουμε να κρατήσουμε σιρόπι και για τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ). Καλύπτουμε εσωτερικά τα τοιχώματα με τα σαβουαγιάρ και γεμίζουμε με την κρέμα μέχρι τη μέση της φόρμας. Καλύπτουμε με σαβουαγιάρ τα οποία ραντίζουμε με σιρόπι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τελειώνοντας με σαβουαγιάρ. Αφήνουμε τη σαρλότ στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε καυτό νερό. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό.

Διακόσμηση: Με το ειδικό εργαλείο για την παρμεζάνα «ξύνουμε» την πλάκα σοκολάτας για να πάρουμε φλούδες. Διακοσμούμε το γλυκό με τις φλούδες.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ