Νουγκατίνα σοκολάτας με πραλίνα

{
Φωτογραφίες   ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για το μπισκότο νουγκατίνας:

  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. ζάχαρη κοινή
  • 160 γρ. φουντούκια, τριμμένα σε σκόνη
  • 6 ασπράδια αυγών (180 γρ.), κατά προτίμηση βιολογικών

Για την πραλίνα:

  • 250 γρ. φουντούκια
  • 130 γρ. ζάχαρη κοινή
  • 50 γρ. νερό

Για την κρέμα σοκολάτας - πραλίνας:

  • η πραλίνα που φτιάξαμε
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη στον κάδο του μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
Μερίδες 12 - 15
Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 2 - 3 ώρες τουλάχιστον Ψήσιμο 30'

Διαδικασία Μπισκότο νουγκατίνας: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια με την κοινή ζάχαρη σε μαρέγκα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. Ανακατεύουμε την άχνη με τα τριμμένα φουντούκια. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε μία λαδόκολλα σε ορθογώνιο διαστάσεων περίπου 40x25 εκ. και το ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά.

Πραλίνα: Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι. Οταν πάρουν βράση, προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα έως ότου καραμελώσουν. Προσοχή: στην αρχή θα ζαχαρώσουν.

Συνεχίζοντας, όμως, το ανακάτεμα, η ζάχαρη θα λιώσει και τελικά τα φουντούκια θα καραμελώσουν. Απλώνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια πάνω σε μια λαδόκολλα και όταν κρυώσουν, τα πολτοποιούμε πολύ καλά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μία παχύρρευστη κρέμα, η πραλίνα.

Κρέμα σοκολάτας - πραλίνας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα στερεωμένη πάνω από άλλη κατσαρόλα με νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με την πραλίνα. Οταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει στους 38°-40° C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχ/κής ή δοκιμάζουμε με το δάχτυλο - πρέπει να είναι ελαφρώς χλιαρό), ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Συναρμολόγηση: Κόβουμε το μπισκότο σε 4 λωρίδες διαμέτρου 25x10 εκ. Σε μία ανάλογων διαστάσεων φόρμα του κέικ απλώνουμε με μια σπάτουλα μία λεπτή στρώση από την κρέμα. Καλύπτουμε με τη μία λωρίδα μπισκότου και απλώνουμε από πάνω μία ποσότητα κρέμας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μπισκότα και την υπόλοιπη κρέμα, φροντίζοντας να τελειώσουμε με μπισκότο. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Ξεφορμάρουμε τη νουγκατίνα βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντάς την σε μια πιατέλα. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με καραμελωμένα φουντούκια που φτιάχνουμε όπως την πραλίνα, παραλείποντας, όμως, την πολτοποίηση.  

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ