Μουστοκούλουρα

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}

Ο Στέλιος Παρλιάρος ετοιμάζει παραδοσιακά και πεντανόστιμα μουστοκούλουρα. Μμμ... μοσχομύρισε το σπίτι!

Υλικά
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. πετιμέζι
  • 180 γρ. νερό
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη 
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αμμωνία
  • 1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό 
Μερίδες για 1,5 κιλό
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 15΄ - 18΄

Διαδικασία Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, την αμμωνία και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μεγάλου μπολ.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια, έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Εναλλακτικά, βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα που ονομάζουμε φτερό.

 

Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης 

και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, κάπως αραιά, και τα ψήνουμε για 15 - 18 λεπτά. 

 

Συμβουλή Προσοχή, να μην τα ξεροψήσουμε, ώστε να διατηρηθούν μαλακά.

(2) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
vasso.maltezou
21.09.2014 | 15:54
Μπορουμε να αντικαταστησουμε το γαλα με χυμο πορτοκαλιου ωστε να ειναι νηστισιμα?
geotz
04.10.2012 | 09:26
Πρώτη φορά βλέπω συνταγή για μουστοκούλουρα χωρίς ΜΟΥΣΤΟ!!!!!!!