Tιραμισού με βάση από τριμμένα μπισκότα

{
}
Υλικά

Βάση

  • 450 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1½ κουτ. σούπας σκόνη στιγμιαίου καφέ
  • 20 γρ. κονιάκ

Κρέμα

  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κρόκοι
  • 4 ασπράδια

 

  • κακάο για πασπάλισμα
Μερίδες 12
Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 4 - 5 ώρες ή 1 βράδυ

ΔιαδικασίαΒάση: Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι λίγα-λίγα μέχρι να γίνουν σκόνη και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, για να μην καεί, και διαλύουμε μέσα σε αυτό την σκόνη καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα μπισκότα, προσθέτουμε και το κονιάκ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά, μέχρι να βραχεί το τρίμμα μπισκότου και να γίνει σαν άμμος. Το αδειάζουμε σε μια φόρμα διαμέτρου 24 – 26 εκ. και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

 

Κρέμα: Ανακατεύουμε με το μίξερ ή με έναν αυγοδάρτη το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα μαλακό σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

 

Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πάνω από τη βάση του τριμμένου μπισκότου και βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο για αρκετές ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κακάο.

 

Συμβουλή Την επόμενη μέρα το τιραμισού είναι πολύ πιο νόστιμο γιατί έχουν «δέσει» οι γεύσεις και τα αρώματα, έχει σφίξει η κρέμα και κόβεται πιο εύκολα σε κομμάτια. Ωστόσο, επειδή περιέχει αυγά, δεν διατηρείται για πάνω από 3 - 4 ημέρες.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ