Χειμωνιάτικη πάβλοβα με αχλάδια και σοκολάτα

{
Φωτογραφίες ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
}

Ενα πλούσιο αλλά εύκολο γλυκό για ένα ιδιαίτερο κάλεσμα.

Υλικά
  • 5 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες ή κυβάκια
  • 80 ml βυσσινάδα, χωρίς να την αραιώσουμε ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού βύσσινο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 15 - 20 έτοιμες μικρές μαρέγκες
  • 1.200 γρ. παγωτό της αρεσκείας μας, σε μπάλες

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 300 ml γάλα, πλήρες
  • 50 ml κονιάκ (ή ουίσκι)
  • 100 ml νερό
  • 200 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια
Μερίδες 8
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 1 ώρα Παρασκευή 15΄

Διαδικασία Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κομμένα αχλάδια, τη βυσσινάδα και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

 

Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα των αχλαδιών, μαζί με το σιρόπι τους, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για 5 - 7 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει και να αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Σάλτσα σοκολάτας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το κονιάκ και το νερό και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Λίγο πριν το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τη σπασμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να φτιάξουμε ένα λείο, βελούδινο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Σερβίρισμα: Διαλέγουμε ένα μεγάλο, βαθύ και, όσο γίνεται, εντυπωσιακό μπολ-σαλατιέρα. Ρίχνουμε ανάκατα μέσα στο μπολ τις μαρέγκες (μπεζέδες), τις μπάλες παγωτού και το μείγμα αχλαδιών, μαζί με το σιρόπι τους. Το μείγμα θα έχει ύψος και όγκο, για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και σερβίρουμε αμέσως.

 

ΣυμβουλήΚερδίζουμε χρόνο, ετοιμάζοντας τη σάλτσα σοκολάτας και το μείγμα αχλαδιών με τη σάλτσα του και διατηρώντας τα στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος απλώς ζεσταίνουμε προσεκτικά τη σάλτσα σοκολάτας, σε χαμηλή φωτιά, για να ξαναγίνει ρευστή.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ