Εύκολο γλυκό

Αναποδογυρισμένη τάρτα με μπανάνες και σοκολάτα

{
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}

Μπανάνες, καραμέλα και σοκολάτα στο ίδιο γλυκό για να μην μπορεί να του αντισταθεί κανείς.

Υλικά
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, καστανή ή λευκή
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 6 - 8 μπανάνες μεσαίου μεγέθους, όχι υπερβολικά ώριμες, κομμένες στα 3-4 η καθεμία
  • 1 φύλλο σφολιάτας (περίπου 350 γρ.)
  • 75 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, κομμένη σε λεπτά κομμάτια
Μερίδες 8
Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 10΄ Ψήσιμο 45΄-50΄

Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 - 25 εκ. ή ένα αντίστοιχο πυρίμαχο σκεύος ή ακόμη και ένα τηγάνι με χερούλι που αντέχει να μπει στον φούρνο, ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη να αρχίσει να καραμελώνει.

 

Το βγάζουμε από το φούρνο και ακουμπάμε όρθια, πάνω στην καραμέλα, τα κομμάτια από τις μπανάνες. Σκεπάζουμε τις μπανάνες με το φύλλο σφολιάτας, χωρίς να το τεντώσουμε. Το κόβουμε στρογγυλό αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 5 εκ. να εξέχει γύρω από το ταψί. Χώνουμε» το φύλλο που εξέχει στο περιθώριο μέσα στο ταψί, δίπλα στα τοιχώματα. Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι.

 

Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της σφολιάτας. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Γέρνουμε ελαφρώς το ταψί στο πλάι πάνω σε ένα μπολ, για να αδειάσουμε την καραμέλα που τυχόν υπάρχει κάτω από τη σφολιάτα. Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε με προσοχή, με μια γρήγορη κίνηση ώστε να μην έχει χρόνο η καραμέλα να χυθεί πάνω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με την καραμέλα που έχουμε αδειάσει μέσα στο μπολ και πασπαλίζουμε με τα κομμάτια κουβερτούρας, τα οποία θα αρχίσουν να λιώνουν πάνω στις ζεστές μπανάνες για να φτιάξουν μια λαχταριστή κρέμα σοκολάτα-καραμέλα.

 

Τρώγεται ζεστό και συνοδεύεται εξαιρετικά με παγωτό σοκολάτα ή βανίλια.

 

ΣυμβουλήΑντίθετα με ό,τι έχουμε διαβάσει σε πολλές συνταγές, όταν φτιάχνουμε ψητό γλυκό με μπανάνες είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε πολύ ώριμα φρούτα γιατί το αποτέλεσμα γίνεται υπερβολικά γλυκό.

(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ