Μηλόπιτα Napoleon

{
Φωτογραφίες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΗ
}

Napoleon έχει επικρατήσει να ονοµάζονται τα γλυκά και αλµυρά παρασκευάσµατα στα οποία τα υλικά µπαίνουν σε στρώσεις.

Υλικά

Ζύμη

  • 240 γρ. βούτυρο αγελάδος(ή 180 γρ. βούτυρο και 60 γρ. μαργαρίνη) 
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά 
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 
  • 1/2 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος 

Γέμιση

  • 2 κόκκινα μήλα μεσαίου μεγέθους
  • 1 ξινόμηλο μεσαίου μεγέθους
  • 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1/2 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος
  • ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα) 
  • κανέλα σε σκόνη (για πασπάλισμα)
Μερίδες 10
Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο 30΄

Διαδικασία Ζύμη: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο (μαζί με τη μαργαρίνη, αν χρησιμοποιήσουμε) και την άχνη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το φτερό. Μόλις

το μείγμα αρχίσει να αφρατεύει, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου φουσκώσει και ασπρίσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε κι αυτά στον κάδο του μίξερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας (τα οποία βγάζουμε μέσα από το κλωναράκι, σέρνοντας τη λεπίδα ενός μαχαιριού στο εσωτερικό της) και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

 

Σταματάμε το μίξερ και χωρίζουμε τη ζύμη στα 4. Πλάθουμε 4 μπάλες, τις τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 20 εκ. και πάχους περίπου 1/2 εκ. Μεταφέρουμε κάθε φύλλο σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, και το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν ο φούρνος μας είναι αρκετά μεγάλος, μπορούμε να ψήνουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα φύλλα, σε διαφορετικά ταψιά και ράφια. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Γέμιση: Καθαρίζουμε όλα τα μήλα, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά (δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό) έως ότου εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν τα μήλα. Προσθέτουμε

τα σποράκια βανίλιας που έχουμε βγάλει από το κλωναράκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

 

Συναρμολόγηση: Μοιράζουμε τη γέμιση πάνω στα τρία ψημένα φύλλα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, πάνω σε μια πιατέλα, και τα σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο (αυτό που δεν έχουμε αλείψει με γέμιση). Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

Facebook: Anastasia's Cakes & Cookies

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ