Τάρτα πάσιον φρουτ

{
Συνταγή ΣΤΕΦΕΝ ΣΙΒΕ
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}

Για όσους αγαπούν την λέμον πάι, μια ιδιαίτερη πρόταση από τον Βέλγο μετρ της ζαχαροπλαστικής και νέο συνεργάτη μας, Στέφεν Σιβέ.

Υλικά

Για τη ζύμη σαμπλέ

  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 95 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 45 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 2 μεγάλα αυγά)
  • 20 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 γρ. μπέικιν πάουντερ (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού)

Για το κρεμέ πάσιον φρουτ

  • 600 γρ. πουρές πάσιον φρουτ (πολτοποιούμε το φρούτο στο μούλτι ή στο μπλέντερ)
  • 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 225 γρ. αυγά (περίπου 3 αυγά)
  • 180 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 9 αυγά)
  • 30 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
  • 225 γρ. βούτυρο αγελάδος
Μερίδες 8
Προετοιμασία 45΄ Αναμονή 12 ώρες Ψήσιμο 8΄ - 10΄

ΔιαδικασίαΖύμη σαμπλέ: Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε ρίχνοντας μαζί τα τρία υπόλοιπα υλικά. Μόλις προκύψει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από το φτερό, σταματάμε το χτύπημα. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Είναι προτιμότερο, όμως, να την αφήσουμε για 1 βράδυ.

 

Κρεμέ πάσιον φρουτ

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε παγωμένο νερό να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε τον πουρέ πάσιον φρουτ, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τα αυγά σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις ζελατίνες, αφού τις στύψουμε για να στραγγίσουν από τα περιττά νερά. Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζελατίνη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στους 35° C (να το αισθανόμαστε πολύ χλιαρό στα χείλη) και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.

 

Συναρμολόγηση

Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο. Τη μεταφέρουμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και την απλώνουμε καλά ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματά της. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι παντού τη ζύμη και την ψήνουμε για 8 - 10 λεπτά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση της τάρτας και την απλώνουμε ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Γαρνίρουμε με πάσιον φρουτ.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ