Σταφιδόψωμο, το ελληνικό μπαν

{
}
Υλικά
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. μέλι
  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 150 γρ. σταφίδες
  • 1 αυγό για άλειμμα  
  • 1 κουτ. σούπας νερό για άλειμμα 
Μερίδες 12
Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 1 ώρα και 45΄ Ψήσιμο 30΄- 35΄

ΔιαδικασίαΛιώνουμε τη μαγιά στο μισό νερό (100 γρ.) ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Προσοχή: το νερό (όπως και το ελαιόλαδο, το οποίο θα προσθέσουμε αργότερα στο μείγμα) πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό, αλλιώς η μαγιά καταστρέφεται και η ζύμη δεν φουσκώνει.

 

Προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές από το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του (θα χρειαστούν 10 - 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).  

 

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, τα αλεύρια, το αλάτι, το μέλι, το χλιαρό ελαιόλαδο και την κανέλα. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε λίγο ακόμη, όσο να ενσωματωθούν. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. 

 

Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τα χέρια και στη συνέχεια το πλάθουμε ξανά σε μπαλάκι. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα μπαλάκια ζύμης, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά. 

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε το αυγό με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα μπαλάκια. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 30 - 35 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ