Τάρτα µε σεµιφρέντο λεµόνι

{
Φωτογραφίες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΗ
}
Υλικά

Για τη βάση

  • 60 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 180 γρ. μπισκότα digestive ή αμαρέτι
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για το σεμιφρέντο

  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 375 γρ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά
  • 190 γρ. χυμός λεμόνι, φρεσκοστυμμένος
  • ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά 

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά
  • αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα
Αναμονή 4 ώρες Παρασκευή 1½ ώρα

ΔιαδικασίαΒάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C. Στη λαμαρίνα του φούρνου αραδιάζουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε στο μούλτι μαζί με τα μπισκότα, έως ότου γίνουν σκόνη. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο (να μην καεί), το ρίχνουμε στα τριμμένα υλικά και ανακατεύουμε. Με το μείγμα αυτό στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες ή τούρτες διαμέτρου 20 - 24 εκ. (αν έχουμε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, ακόμη καλύτερα). Πιέζουμε με τα χέρια να γίνει συμπαγές.

 

Σεμιφρέντο

Ρίχνουμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη (85 γρ.) σε ένα μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Φροντίζουμε ώστε το νερό να μην ακουμπάει τον πάτο του μπολ. Χτυπάμε συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 82° C (μόλις ανεκτό στο χέρι). Συνεχίζουμε το χτύπημα εκτός φωτιάς, στο μίξερ, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα. Τη βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι. Προσοχή: Δεν τη χτυπάμε μέχρι να πήξει εντελώς σε σαντιγί, γιατί μπορεί να «κόψει» αργότερα, όταν θα την αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

 

Τη βάζουμε και αυτήν στο ψυγείο. Βράζουμε το χυμό λεμονιού μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη (85 γρ.) σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει), μέχρι το σιρόπι να μειωθεί στο μισό. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με το ζεστό σιρόπι λεμονιού για περίπου 10 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πάρουμε μια αφράτη, ανοιχτόχρωμη κρέμα. Βγάζουμε τη μαρέγκα και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και τις ενσωματώνουμε μία-μία στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ. Παράλληλα προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού. Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού πάνω από τη βάση, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες. 

 

Σερβίρισμα

Βγάζουμε την τάρτα από την κατάψυξη 15 λεπτά προτού σερβίρουμε. Είναι στην ιδανική θερμοκρασία όταν οι άκρες της κρέμας αρχίζουν να λιώνουν. Στο μεταξύ, όμως, χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Γεμίζουμε με τη σαντιγί μια σακούλα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και κόβουμε κομμάτια.

 

Συμβουλές

  • Για ευκολία, αντί να γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με σαντιγί, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε με μια κουταλιά από αυτή. 

 

Facebook: Anastasia’s Cakes & Cookies

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ