Γαλακτομπούρεκο ανάποδο

{
Φωτογραφίες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΗ
}
Υλικά
  • 7 φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1/2 κλωναράκι φρέσκιας βανίλιας (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ακέρωτου, μοσχοκάρυδο, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο ή βανιλίνη)
  • 750 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 60 γρ. μέλι, για το σερβίρισμα
Μερίδες 10
Προετοιμασία 50΄ Ψήσιμο 1½ ώρα

ΔιαδικασίαΞετυλίγουμε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας. Λιώνουμε το βούτυρο και κρατάμε στην άκρη 2 κουταλιές, για να τις ρίξουμε στο τέλος πάνω από την κρέμα. Το υπόλοιπο το χρησιμοποιούμε αμέσως για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το πρώτο φύλλο. Πιέζοντας τις δύο μακρόστενες πλευρές του, το σουρώνουμε σαν φυσαρμόνικα.

 

Επειτα το στρίβουμε σχηματίζοντας μια ροζέτα (σαλίγκαρο). Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25 εκ. και ύψους τουλάχιστον 5 εκ. Βάζουμε στο κέντρο του μία ροζέτα φύλλου και γύρω-γύρω τις υπόλοιπες έξι, έτσι ώστε να σχηματίζουν μαργαρίτα. Ψήνουμε τα φύλλα στο φούρνο, στους 180° C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

 

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σχίζουμε τη βανίλια κατά μήκος με ένα μαχαίρι, την ανοίγουμε και μαζεύουμε από το εσωτερικό της τα σποράκια, τα οποία ρίχνουμε μαζί με το γάλα σε μια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ το αυγό με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Χτυπάμε λίγο ακόμη έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σταματάμε το μίξερ.

 

Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα (πριν βράσει), ρίχνουμε λίγο στο μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε λίγο ακόμη γάλα (σχεδόν τη μισή ποσότητα), ανακατεύουμε και αδειάζουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά και, μόλις η κρέμα πήξει και αρχίσει να βράζει, την αποσύρουμε. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα ψημένα φύλλα και ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180° C. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ραντίζουμε την κρέμα με τις 2 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο που είχαμε κρατήσει και το βάζουμε πάλι στο φούρνο. Ψήνουμε για άλλα 20 - 30 λεπτά περίπου, μέχρι η κρέμα να ροδίσει ελαφρώς. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για μερικά λεπτά, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το μέλι και το σερβίρουμε, κατά προτίμηση ζεστό.

 

Facebook: Anastasia’ s Cakes & Cookies 

(2) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
klimisseimiris
05.06.2014 | 06:36
Συγγνώμη δεν την είδα
klimisseimiris
05.06.2014 | 06:35
Καλά θα ήταν να έχουμε καμιά φώτο.