Βερίκοκα κομπόστα με μαρέγκες και σαντιγί

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}
Υλικά

Για τις μαρέγκες (εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμες από ζαχαροπλαστείο)

  • 75 γρ. ασπράδια (από 3 μικρά αυγά)
  • 70 γρ. ζάχαρη κοινή
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • σπόροι από 1/2 κλωναράκι βανίλια (κόβουμε το κλωναράκι κατά μήκος στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό για να πάρουμε τα σποράκια) ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (σε μπουκαλάκια σε σούπερ μάρκετ), προαιρετικά

Για τη σαντιγί

  • 750 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη τους υπόλοιπους σπόρους από το κλωναράκι βανίλιας ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα, προαιρετικά

Για τα βερίκοκα ποσέ

  • 10 βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • το κλωναράκι από τη βανίλια (χωρίς τα σπόρια) 
Μερίδες 10
Προετοιμασία 1 ώρα Αναμονή 1 1/2 ώρα Ψήσιμο 35΄- 40΄

ΔιαδικασίαΜαρέγκες: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 80° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, για μερικά λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη (την κοινή), συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να σφίξει και να γίνει λεία. Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης), με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν στη μαρέγκα. Με ένα κουτάλι (ή με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, αν είμαστε εξοικειωμένοι) φτιάχνουμε 10 μικρές στρογγυλές μαρέγκες και ψήνουμε για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και να ξεκολλούν εύκολα από τη λαδόκολλα, χωρίς όμως να ροδίσουν. Τις ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Σαντιγί

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το σύρμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

 

Βερίκοκα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λοβό βανίλιας που μας έμεινε από τις προηγούμενες παρασκευές και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα βερίκοκα και τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Καλύπτουμε αμέσως με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν. Με αυτή την τεχνική, τα βερίκοκα διατηρούν τη ζωντάνια τους. Τα σουρώνουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

 

Σερβίρισμα Μοιράζουμε τις μαρέγκες και τα φρούτα σε μπολ, βάζουμε όσο από το σιρόπι θέλουμε και γαρνίρουμε με τη σαντιγί. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ