Γλυκό του κουταλιού μούσμουλο

{
}

ΔιαδικασίαΡίχνουµε τα φρούτα σε ένα βαθύ µπολ και τα καλύπτουµε µε κρύο νερό και το χυµό λεµονιού, για να µη µαυρίσουν.

 

Ασβεστόνερο

Σε ένα βαθύ µπολ ρίχνουµε τον ασβέστη και το νερό και ανακατεύουµε µε ξύλινη κουτάλα, µέχρι να διαλυθεί. Σουρώνουµε το ασβεστόνερο σε ένα άλλο µπολ, µε τουλπάνι. Βγάζουµε τα µούσµουλα µε τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουµε στο ασβεστόνερο και τα αφήνουµε για περίπου 2 ώρες.

 

Σιρόπι

Παράλληλα, σε µια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουµε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας µε ξύλινη σπάτουλα, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηµατιστεί ένα ελαφρώς δεµένο σιρόπι. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε να κρυώσει.

 

Ξεπλένουµε καλά τα µούσµουλα µε άφθονο νερό και τα ρίχνουµε στο σιρόπι. Βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου άλλα 8 - 10 λεπτά, ξαφρίζοντας µε τρυπητή κουτάλα. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε στην άκρη για περίπου 12 ώρες, για να βγάλουν τα µούσµουλα όλα τα υγρά τους. Βγάζουµε τα µούσµουλα µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε ένα σκεύος, να κρυώσουν ελαφρώς, ώστε να µπορούµε να τα πιάσουµε.

 

Στο µεταξύ, βράζουµε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για άλλα 6 - 8 λεπτά, µέχρι να δέσει. Για να καταλάβουµε αν είναι έτοιµο, ρίχνουµε λίγες σταγόνες από το σιρόπι σε ένα κρύο πιάτο και αν αυτές διατηρήσουν το σχήµα τους, το σιρόπι έχει δέσει. ∆ιαφορετικά, συνεχίζουµε το βράσιµο 1 - 2 λεπτά ακόµη. 

 

Γεµίζουµε τα µούσµουλα µε τα αµύγδαλα, τα ρίχνουµε στο σιρόπι µαζί µε το χυµό λεµονιού και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για άλλα 1 - 2 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά, αδειάζουµε το γλυκό σε αποστειρωµένα* βάζα, τα κλείνουµε µε το καπάκι και τα γυρίζουµε ανάποδα, µέχρι να κρυώσουν.  

 

Αποστείρωση βάζων Για να αποστειρώσουµε γρήγορα και εύκολα τα βάζα, τα πλένουµε πολύ καλά, τα στεγνώνουµε και τα βάζουµε µαζί µε τα καπάκια (όχι κλεισµένα) σε προθερµασµένο φούρνο στους 100° C για 5 λεπτά. 

 

Συμβουλές

  • Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και 5 - 6 μούσμουλα ολόκληρα μαζί με τα κουκούτσια. 
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ