Μπαβαρουάζ γιαούρτι με τσάι και με γρήγορο γλυκό του κουταλιού βύσσινο

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}
Υλικά
  • 550 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό, πλήρες
  • 200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 30 γρ. τσάι, κατά προτίμηση μαύρο
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ με το σύρμα περίπου για 2 λεπτά
  • 80 γρ. κρόκος αυγού (είναι περίπου 4 κρόκοι μέτριων αυγών)
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης

Για το γλυκό βύσσινο

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. φρέσκα βύσσινα, χωρίς το κουκούτσι
Μερίδες 10
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 12 ώρες

ΔιαδικασίαΣε ένα μέτριο μπολ βάζουμε το γάλα με το τσάι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου για 8 ώρες. (Καλύτερα να κάνουμε τη διαδικασία αυτή από το προηγούμενο βράδυ, για να κερδίσουμε χρόνο.) Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε περίπου για 5 λεπτά, να μαλακώσουν. Σουρώνουμε το γάλα, το ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τους κρόκους και 200 γρ. από την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα περίπου για 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσει η ζάχαρη.

 

Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα του γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα και να φτάσει η θερμοκρασία της περίπου στους 82° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, προσέχουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά πριν αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη περίπου για 10 λεπτά, να κρυώσει ελαφρώς. Αδειάζουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν. Μοιράζουμε την μπαβαρουάζ σε χαμηλά ποτήρια ή σε μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου για 4 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.

 

Γλυκό βύσσινο

Ρίχνουμε τα 150 γρ. από τα βύσσινα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα βύσσινα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον πολτό βύσσινου και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Μοιράζουμε το γλυκό βύσσινο στις μπαβαρουάζ και σερβίρουμε.

 

Παραλλαγή

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σάλτσα βερίκοκο και το γλυκό βύσσινο με οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού έχουμε και μας αρέσει. Μπορούμε, επίσης, να σερβίρουμε την μπαβαρουάζ γιαούρτι με τσάι και με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο. Στην περίπτωση αυτή, το τσάι προτείνει να είναι ερλ γκρέι, αφού περιέχει εκχύλισμα αιθέριων ελαίων περγαμόντου.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ