Δίχρωμη τούρτα με φράουλες

{
Συνταγή ΣΤΕΦΕΝ ΣΙΒΕ
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}
Υλικά
  • φρέσκες φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες

Για το παντεσπάνι

  • σοκολάτα 200 γρ. βούτυρο αγελάδος, αφημένο αρκετές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να έχει μαλακώσει + επιπλέον για τη φόρμα
  • 100 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 400 γρ. κρόκοι αυγών
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 320 γρ. ασπράδια αυγών (από περίπου 10 αυγά)
  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Για την γκανάς σοκολάτας

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 500 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο

Για τη σαντιγί

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Μερίδες 14
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 10΄

ΔιαδικασίαΠαντεσπάνι σοκολάτα: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει. Φροντίζουμε ώστε το νερό να μην αγγίζει καθόλου το μπολ, καθώς και να μην πέφτουν υδρατμοί και νερό στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να προκύψει μια λεία και γυαλιστερή σοκολατένια σος. Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ.

 

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο, τη λιωμένη σοκολάτα και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Οταν το μείγμα γίνει πολύ αφράτο, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος και πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε εντελώς τον κάδο του μίξερ. Εχει μεγάλη σημασία ο κάδος του μίξερ και το σύρμα να είναι εντελώς στεγνά, γιατί θα φτιάξουμε μαρέγκα, η οποία χαλάει με την υγρασία. Χτυπάμε, λοιπόν, στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μαρίζ, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 10 λεπτά.

 

Γκανάς σοκολάτας

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και την αφήνουμε για λίγο κατά μέρος. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος (εκεί δηλαδή που πάει να φουσκώσει), την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Περιμένουμε για περίπου 1 λεπτό ώστε να λιώσει λίγο η κουβερτούρα από τη θερμότητα της κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με κουτάλα ή μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει σοκολατένιο. Σαντιγί Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαντιγί.

 

Συναρμολόγηση

Κόβουμε σε τρεις φέτες το παντεσπάνι με ένα φαρδύ, πριονωτό μαχαίρι, σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για το ψωμί. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι πάνω σε μια πιατέλα και το αλείφουμε με μία λεπτή στρώση γκανάς. Καλύπτουμε την γκανάς με μία στρώση φράουλες σε φέτες. Βάζουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής στην άκρη της οποίας έχουμε προσαρμόσει ένα κορνέ με δοντάκια και φτιάχνουμε μία στρώση με σαντιγί πάνω από τις φράουλες. Ακουμπάμε πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, επαναλαμβάνουμε (γκανάς - φράουλες - σαντιγί) και σκεπάζουμε με το τελευταίο παντεσπάνι. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη γκανάς. Γαρνίρουμε με ροζέτες σαντιγί και φράουλες. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ