Μινι τσίζκεϊκ με καρύδα και καραμελωμένο ανανά

{
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}
Υλικά

Για τη βάση

  • 170 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 75 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 70 γρ. δημητριακά-κόκκοι ρυζιού με κακάο

Για τον καραμελωμένο ανανά

  • 1 μικρή κονσέρβα ανανά (περίπου 400 γρ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 30 γρ. μαύρο ρούμι
  • 30 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, αφημένο πολλές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να είναι πολύ μαλακό 150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 100 γρ. καρύδα ξερή, τριμμένη (ινδοκάρυδο)
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος περίπου 35% λιπαρά
  • 300 γρ. τυρί κρέμα light (τύπου Philadelphia ή Arla Buko)
Μερίδες 24
Προετοιμασία 45΄ Αναμονή 1 - 2 ώρες

ΔιαδικασίαΒάση: Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και την τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε.

 

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι έτσι ώστε να έχει πάχος 1 - 1,5 εκ. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να σταθεροποιηθεί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνες μπουκιές ή με ένα κουπάτ σε στρογγυλές.

 

Καραμελωμένος ανανάς

Σουρώνουμε τον ανανά κρατώντας το φρούτο και 50 γρ. από το σιρόπι (το υπόλοιπο το πετάμε). Κόβουμε τον ανανά σε κύβους του 1 εκ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιρόπι που κρατήσαμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ανακατεύουμε με κουτάλα ή μαρίζ, μέχρι να γίνει μια ξανθή καραμέλα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε, με πολλή προσοχή για να μην καούμε, το ρούμι και στη συνέχεια το βούτυρο. Επαναφέρουμε στη φωτιά και προσθέτουμε τον ανανά. Αποσύρουμε μετά από 1 λεπτό. Το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.

 

Κρέμα

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη, το ξύσμα και την καρύδα και τα χτυπάμε με το φτερό, στην υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Προσθέτουμε το τυρί συνεχίζοντας το χτύπημα. Καλύπτουμε την κρέμα με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες να δέσει.

 

Αφού κρυώσει, την ξαναβάζουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε ελαφρώς με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα, ίσα να μαλακώσει και να αποκτήσει αρκετό αέρα. Τη βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτό οδοντωτό κορνέ. Διακοσμούμε το περίγραμμα κάθε βάσης με την κρέμα (1,5 εκ. ύψος) και με λίγη το κέντρο. Γαρνίρουμε με καραμελωμένο ανανά και ένα φύλλο δυόσμο. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ