Τούρτα με στρώσεις από μπισκότα, κρέμα κάσταρντ και γκανάς

{
}
Υλικά
  • 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ  

Για την κρέμα κάσταρντ

  • 6 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδος

 

Για την γκανάς σοκολάτας

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη + 100 γρ. επιπλέον, για το γαρνίρισμα
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 35% - 36% λιπαρά
Μερίδες 9
Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 3 ώρες Παρασκευή 20'

Διαδικασία Κρέμα

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το 1/3 από το γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Με ένα μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό για να πάρουμε τα σποράκια, τα οποία ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Στερεώνουμε την κατσαρόλα πάνω σε μια μεγαλύτερη, η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία βαθμίδα και αφήνουμε να ζεσταθεί το γάλα.

 

Παίρνουμε 2 - 3 κουταλιές από το ζεστό (όχι καυτό) γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα με τους κρόκους. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη έως ότου η κρέμα πήξει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.  Ανακατεύουμε και περνάμε την κρέμα από σήτα αμέσως μόλις τη βγάλουμε από τη φωτιά, γιατί άμα κρυώσει δεν θα σουρώνεται. Την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας με το σύρμα κάθε τόσο, για να μην πιάσει κρούστα.

 

Γκανάς

 

Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί), προσέχοντας να μην ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό. Οση ώρα λιώνει η κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα ή ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ), έως ότου έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα.  

Συναρμολόγηση

Στρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα διαστάσεων 20x20 εκ. με μία στρώση μπισκότα, σπάζοντας, αν χρειαστεί, μερικά για να καλύψουμε τυχόν κενά. Ρίχνουμε από πάνω μία στρώση από την γκανάς. Τοποθετούμε στο ψυγείο τη φόρμα για 10 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί η γκανάς, και ρίχνουμε από πάνω μία στρώση από την κρέμα κάσταρντ.

 

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα υλικά, τοποθετώντας τη φόρμα στο ψυγείο μετά από κάθε στρώση με γκανάς. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά θα ανακατευτεί η γκανάς με την κρέμα και δεν θα έχει ωραία εμφάνιση το γλυκό. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με τρίμματα από τη σοκολάτα κουβερτούρα (αυτό γίνεται αν τρίψουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τη σοκολάτα.

 

Συμβουλές Αν θέλουμε να είναι πιο μαλακά τα μπισκότα, τα βουτάμε στιγμιαία σε μείγμα από γάλα (200 γρ.) με λίγο μπράντι.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ