Βασιλόπιτα τσουρέκι

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}
Υλικά
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 75 γρ. νερό χλιαρό
  • 60 γρ. αλεύρι για τσουρέκια + 550 γρ. επιπλέον
  • 35 γρ. βούτυρο αγελάδος + 120 γρ. λιωμένο, χλιαρό
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 30 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 5 γρ. μαστίχα, τριμμένη
  • 6 γρ. μαχλέπι, τριμμένο
  • 2 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
  • 3 γρ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αυγά (περίπου 3 μικρά)

Για τη διακόσμηση

  • 150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 50 γρ. κουβερτούρα λευκή
Μερίδες περίπου 12

ΔιαδικασίαΑνακατεύουμε καλά σε ένα μπολάκι, με έναν αυγοδάρτη, τη μαγιά, το χλιαρό νερό και τα 60 γρ. αλεύρι για να φτιάξουμε το προζύμι. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Παράλληλα, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 35 γρ. βούτυρο, το γάλα, το χυμό, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, το αλάτι και το ξύσμα και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά, ανακατεύοντας με το σύρμα. Οταν η θερμοκρασία του μείγματος φτάσει τους 40° - 44° C, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε καλά στο μίξερ, με το σύρμα, τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Καθώς χτυπιέται το μείγμα στο μίξερ, ρίχνουμε μέσα με αργή ροή (να μοιάζει το μείγμα με κλωστή) το μείγμα της κατσαρόλας.

 

Αλλάζουμε το εξάρτημα του φτερού με αυτό του γάντζου και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε μέσα το μισό αλεύρι και, όταν ενσωματωθεί, το προζύμι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας κουταλιά-κουταλιά το υπόλοιπο αλεύρι. Zυμώνουμε για 15 - 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Προσθέτουμε σε 5 - 6 δόσεις το λιωμένο βούτυρο, χωρίς να σταματάμε καθόλου το ζύμωμα και περιμένοντας να απορροφηθεί εντελώς η κάθε δόση προτού ρίξουμε την επόμενη. Στο τέλος, θα πρέπει να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να έχει μαζευτεί στο γάντζο.

 

Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (για περίπου 45 λεπτά).

 

Ζυμώνουμε μία φορά με τα χέρια μας, διπλώνοντάς τη στα δύο και πατώντας την προς τα κάτω. Την ξαναβάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί πάλι (περίπου 45 λεπτά).

 

Τη ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια, διπλώνοντάς τη στα δύο και πατώντας την προς τα κάτω. Στο τέλος, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια μας και τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί που στον πάτο του έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Ψεκάζουμε με ένα σπρέι τη ζύμη με λίγο νερό και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 40 λεπτά.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Ψεκάζουμε και πάλι τη ζύμη και την ψήνουμε για 50 - 55 λεπτά.

 

Διακόσμηση

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής: Βάζουμε ψιλοκομμένη την κουβερτούρα γάλακτος σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει. Το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει καθόλου στο νερό. Ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να λιώσει. Βάζουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα με ποδαράκι και το περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα με τον ίδιο τρόπο και γράφουμε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας τη χρονιά και περιμετρικά κάποια σχεδιάκια (π.χ. τελείες ή κάποιο άλλο μοτίβο). Εναλλακτικά, διακοσμούμε μόνο σχεδιάζοντας με μία από τις δύο λιωμένες σοκολάτες τη χρονιά. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ