Μωσαϊκό με έτοιμο χαλβά

{
Φωτογραφίες ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
}

Ένα νηστήσιμο μωσαϊκό πιό νοστιμό κι από το κλασικό.

Υλικά
  • 1/2 κιλό χαλβάς βανίλια ή άλλος της αρεσκείας μας
  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 70 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ (όχι, για παράδειγμα, αγουρέλαιο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 70 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, καβουρδισμένα (ή 1/2 κούπα χοντροσπασμένα)
Μερίδες 12
Αναμονή τουλάχιστον 1 ώρα Παρασκευή 25΄

ΔιαδικασίαΚόβουμε τον χαλβά σε κύβους με ένα μαχαίρι. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα. Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Μόλις λιώσει η σοκολάτα, την αποσύρουμε από το μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το ξύσμα, τον χαλβά και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Δίνουμε στο μείγμα το σχήμα σαλαμιού. Τυλίγουμε το μωσαϊκό με τη λαδόκολλα. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να τυλίξουμε το ρόλο σαν καραμέλα. Το βάζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στην κατάψυξη. Ξετυλίγουμε το γλυκό και το ρολάρουμε μέσα σε κακάο, ώστε να καλυφθεί παντού.

 

ΣυμβουλέςΜπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γλυκό του κουταλιού στο μείγμα.

 

Μυστικά

  • Αν θέλουµε να κρυώσει λίγο πιο γρήγορα η λιωµένη σοκολάτα, µόλις την αποσύρουµε από το µπεν µαρί τη µεταφέρουµε σε κάποιο άλλο µεταλλικό σκεύος. Κόβουµε καλύτερα τον χαλβά µε µαχαίρι, δεν τον σπάµε µε τα χέρια για να µην γίνει θρύψαλα. Θέλουµε να είναι ευδιάκριτα τα κοµµάτια όταν θα κόψουµε τον κορµό. 

 

  • Αν θέλουµε να περιορίσουµε την περιεκτικότητα του γλυκού σε ζάχαρη, χρησιµοποιούµε χαλβά χωρίς ζάχαρη.  

 

  • Αν το θέλουµε πιο µαλακό, το βάζουµε στο ψυγείο για 2 ώρες. 
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ