Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία

Κρέμα καταλάνα

{
Επιμέλεια ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
}

Αν ένας Καταλανός δει μια κρεμ μπριλέ, θα πει αγανακτισμένος: «Αυτοί οι Γάλλοι μας έκλεψαν την κρέμα καταλάνα». Με την Καθημερινή στις 09/10.

Υλικά
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 λοβός φυσικής βανίλιας
  • 1 ξυλάκι κανέλας φλούδα ενός μικρού ακέρωτου λεμονιού, σε λωρίδες
  • 2 λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού, περίπου 2x4 εκ.
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 115 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
Προετοιμασία 40' Αναμονή 6 ώρες

Διαδικασία Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού σχίζουμε τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, ανοίγουμε στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού στο εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα σποράκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τους σπόρους και τον λοβό βανίλιας, την κανέλα και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα. Πετάμε τα υπόλοιπα υλικά.

 

Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα (ή στο μίξερ με το σύρμα) τους κρόκους των αυγών με τη λευκή ζάχαρη για 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει υπόλευκο και κρεμώδες. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, που θα πρέπει να είναι χλιαρό.

 

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 5-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να γίνει κρεμώδες. Προσέχουμε να μη βράσει, γιατί θα σβολιάσει. Αδειάζουμε το μείγμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια (με χωρητικότητα περίπου 185 ml το καθένα) και τα βάζουμε στο ψυγείο αποβραδίς ή για 6 ώρες.

 

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε το γλυκό, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Μοιράζουμε την καστανή ζάχαρη και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φλόγιστρο (το βρίσκουμε σε καταστήματα με σκεύη μαγειρικής). Σερβίρουμε αμέσως.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ