Βιβή Κωνσταντινίδου

  • Οδοντογλυφίδα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του λαδιού;

    Θέλετε να ελέγξετε αν το λάδι στο οποίο θα τηγανίσετε έχει την ιδανική θερμοκρασία; Μισοβυθίστε εκεί μια ξύλινη οδοντογλυφίδα ή ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι ή ακόμα το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας. Αν γύρω στο ξύλο σχηματιστούν μικρές...

  • Ασπρισμένα αμύγδαλα και φουντούκια στη στιγμή

    Θέλει η συνταγή ασπρισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια και έχουμε μόνο ξηρούς καρπούς με τη φλούδα τους; Τους ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και τους καλύπτουμε καλά με κρύο νερό. Ρίχνουμε 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ζεσταίνουμε το νερό και το...

  • Για να μην «κάτσει» το σουφλέ

    Ένα βασικό μυστικό για όγκο στο σουφλέ είναι το πολύ καλό χτύπημα των ασπραδιών σε σφικτή μαρέγκα.   Για να μην χαθεί ο όγκος του σουφλέ «στεγανοποιούμε» την επιφάνειά του, ώστε ο ατμός στο εσωτερικό να μην διαφύγει. Έτσι, ψήνουμε πρώτα το...

  • Λήγει το μέλι;

    Όχι, αν συντηρηθεί σωστά. Αν και η νομοθεσία θέτει ως όριο για τη λήξη του μελιού τα 3 χρόνια, στην πραγματικότητα αν συντηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες δεν λήγει. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να το φυλάμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό, π.χ. σε ένα ντουλάπι,...

  • Κάθε κιμάς κι η μηχανή του

    Κάθε κιμάς έχει τα μικρά του μυστικά, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φτιάξουμε μπιφτέκια, κεφτέδες ή κεμπάπ. Το είδος του κρέατος που θα χρησιμοποιήσουμε και το τι θα φτιάξουμε καθορίζει και το πόσες φορές θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον...

  • Τσουκνίδες: πώς τις μαζεύουμε, πώς τις καθαρίζουμε;

    Είναι η εποχή τους και πλημμυρίζουν οικόπεδα, αλάνες και εξοχές. Μια εξόρμηση λοιπόν θα μας δώσει την ευκαιρία να μαζέψουμε μεγάλες ποσότητες για πίτες, πιτάκια ακόμα και σούπες. Προσοχή: αποφεύγουμε τις τσουκνίδες που φυτρώνουν στα οικόπεδα...

  • Φίνα σκορδάτη γεύση, χωρίς «σκορδίλα»

    Αν θέλουμε το μαγειρευτό ή το ψητό μας φαγητό να έχει μεν σκορδάτη γεύση, αλλά όχι βαριά «σκορδίλα», βάζουμε τις σκελίδες ολόκληρες, με τη φλούδα τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τόσο στην ελληνική όσο και σε άλλων χωρών την παραδοσιακή...

  • Και στον ατμό και νόστιμα;

    Να μερικά τρικ για να δώσουμε στα φαγητά που φτιάχνουμε στον ατμό περισσότερη νοστιμιά. Αντικαθιστώντας μέρους του νερού με κρασί, μυρωδάτους σπιτικούς ζωμούς, «τσάγια» μυρωδικών, μπίρα, χυμούς λαχανικών ή φρούτων, δίνουμε άλλη διάσταση...