Αριστοκρατικόν

{
Φωτογραφίες ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ
}

Μια ιστορική ελληνική σοκολατερί, με γεύσεις που έχουν γίνει κλασικές, όπως το σοκολατάκι κάστανο. 

Λίγα λόγια για το μαγαζί Το 1928 ο Παναγιώτης Καρράς ξεκινά από το Βασιλικό Πωγωνίου και έρχεται να βρει την τύχη του στην Αθήνα, αποφασισμένος να γίνει ζαχαροπλάστης, αψηφώντας την παράδοση που θέλει τους Ηπειρώτες να γίνονται αρτοποιοί. Πολύ γρήγορα τα καταφέρνει και, αφού περνά από δυο-τρεις ξένους ζαχαροπλαστικούς πάγκους, ανοίγει το δικό του κατάστημα, δίπλα στο ξακουστό και κοσμοπολίτικο καφενείο του Ζαχαράτου, στην οδό Βουκουρεστίου 2. Εστεμμένοι, Αθηναίοι μεγαλοαστοί και βουλευτές εκπλήρωναν εκεί την επιθυμία τους για γλυκό με τούρτες, πάστες και σοκολατάκια. Σήμερα, η επιχείρηση παράγει κυρίως σοκολατάκια -περί τα 200 είδη- και έχει περάσει στην τέταρτη γενιά. Στο παλιό πατρικό σπίτι της οδού Ισαύρων στεγάζεται το εργαστήριο, το οποίο τροφοδοτεί τα δύο καταστήματα της οικογένειας του Γιώργου Μπιτσόπουλου στο Σύνταγμα και την Κηφισιά.

 

 

Οι 25 τεχνίτες, σοκολατιέρηδες από χρόνια, κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τη σωστή αναλογία για το χαρμάνι που χαρακτηρίζει γευστικά το «Αριστοκρατικόν». Το ίδιο ισχύει και για τις συνταγές που εμπνεύστηκε ο πρώτος ζαχαροπλάστης της φαμίλιας το 1928, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες. Μάλιστα, κάποια στιγμή που επιχείρησαν να μετατρέψουν τις ποσότητες των υλικών από οκάδες σε κιλά, το μετάνιωσαν. «Δεν έβγαιναν τα γλυκά, σαν να φτιάχναμε άλλες συνταγές», λέει ο κ. Μπιτσόπουλος, «κι έτσι αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το παλιό σύστημα».

 

Ολες οι πρώτες ύλες είναι ελληνικές - πέραν της σοκολάτας. Και αυτό επειδή η Ελλάδα δεν έχει κακαόδεντρα. Τα αμύγδαλα είναι από τη Μακεδονία, τα κάστανα από το Πήλιο, τα φιστίκια από το συνεταιρισμό της Αίγινας. Επίσης, όλα γίνονται με τα δάχτυλα: το πλάσιμο, η γέμιση, η επικάλυψη, η διακόσμηση.

 

 

Τι ψωνίζουμε Τρουφάκια βουτηγμένα στο κακάο· μπουλς με συμπαγή γκανάς και επικάλυψη λευκής σοκολάτας· γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού με κουβερτούρα· όλα τα σοκολατάκια που περιέχουν ξηρούς καρπούς· «πατάτες», όπως λέγονται τα υπέροχα μπαλάκια από μάρτσιπαν. Την καλοκαιρινή σεζόν ζητάμε σοκολατάκια με κεράσι, ενώ τη χειμερινή μαρόν ντεγκιζέ με πουρέ κάστανου, επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος και τρούφα. Πολύ ωραία είναι και τα κουλουράκια τους.

 

 
  • Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 210 32 20 546
  • Αργυροπούλου 8, Κηφισιά, τηλ. 210 80 16 533, www.aristokratikon.com
*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ