Για παραδοσιακό ζαχαρομπακλαβά

«Χαμηλοθώρης» στην Πάρο

01/02
{
Φωτογραφίες ΈΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ
}

Πηγαίνουμε για την σπεσιαλιτέ του, τον ζαχαρομπακλαβά, αλλά λοξοκοιτάζουμε με νόημα και τα αμυγδαλωτά, τα τσιμπητά και τα σεκέρ παρέ.

 

Λίγα λόγια για το μαγαζί Ο Θανάσης και ο Παναγιώτης Χαμηλοθώρης, πατέρας και υιός, διηγούνται την ενδιαφέρουσα ιστορία του ζαχαροπλαστείου τους: «Ο παππούς μου ήταν ο φούρναρης της Νάουσας και ο θείος μου, ο μεγάλος αδελφός του πατέρα μου, είχε ζαχαροπλαστείο στον Πειραιά», λέει ο Παναγιώτης. Λογικό και επόμενο να ακολουθήσει τα βήματά τους και ο νεαρός, τότε, κύριος Θανάσης, αρχής γενομένης από μια σύντομη πρακτική εξάσκηση στο ζαχαροπλαστείο του Πειραιά. «Οι πρώτες ύλες έφταναν στην Πάρο με καΐκια από τον Πειραιά», θυμάται ο κύριος Θανάσης. «Αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα εκείνη την εποχή ήταν πολυτέλεια. Σκέψου ότι είχαμε ρεύμα τρεις ώρες την ημέρα και είχαμε δυσκολία ακόμη και μία κρέμα να φτιάξουμε. Το εργαστήρι βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας της Νάουσας, με όλο κι όλο έναν πάγκο και ένα μίξερ· ακριβώς δίπλα βρισκόταν το ζαχαροπλαστείο, μαζί και το καφενείο». Το 1981 φτιάχτηκε το δεύτερο κατάστημα στην είσοδο του χωριού, ενώ σήμερα είναι τέσσερα στο σύνολο, εκ των οποίων το ένα ετοιμάζει λουκουμάδες της ώρας, που τους σερβίρει με δικό τους παγωτό.

 

 

Τι ψωνίζουμε Σίγουρα ζαχαρομπακλαβά, μια γλυκιά διασταύρωση μπακλαβά και αμυγδαλωτού, που τη βρίσκουμε σε διάφορες, πολύ ενδιαφέρουσες, παραλλαγές και σε άλλα νησιά. Το μείγμα του περιέχει χοντροκομμένα, ελληνικά αμύγδαλα, τριμμένο, παριανό παξιμάδι, κανέλα και βανίλια. Αντί για φύλλο, ένα αέρινο στρώμα ζάχαρης αποτελεί τη βάση και άλλο ένα σκεπάζει την επιφάνεια.

 

 

Στις χαρτονένιες κασετίνες περικλείεται πιρουνάκι και χαρτοπετσέτα, ενώ, αν η συσκευασία αναγράφει «καρυδάτο», τότε πρόκειται για τη νοστιμότατη παραλλαγή του ζαχαρομπακλαβά με καρύδι. Ακόμη, δοκιμάζουμε τσιμπητά μυζηθροπιτάκια με τοπική μυζήθρα από το Συνεταιρισμό, αμυγδαλωτά, παστέλια, μαντολάτα, χαλβά και χαλβαδόπιτες. Τα γεμιστά αμυγδαλωτά τους μοσχοβολούν λόγω της πούλπας από φρέσκο πορτοκάλι, του ανθόνερου και της μαστίχας Χίου. Πολύ καλά είναι τα βουτήματα και τα κουλουράκια τους, με best seller το τραγανάκι με λάδι και πορτοκάλι και το κανελοζαχαρένιο κουλούρι, που είναι αφράτο σαν σφολιατάκι, αλλά νηστήσιμο, αφού περιέχει μόνο ελαιόλαδο. Τα σιροπιαστά, καλοψημένα και τραγανά, φτιάχνονται με ευωδιαστό βούτυρο και μπόλικο σιρόπι. Νόστιμος ο μπακλαβάς, το σεκέρ παρέ, το καταΐφι και το πολίτικο καταΐφι.

 

 

Επιπλέον πληροφορίες Τις κασετίνες με ζαχαρομπακλαβά και καρυδάτο τις βρίσκουμε επίσης σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα στην Πάρο, ενώ μπορούν να μας τα αποστείλουν και εκτός νησιού. 

 

 

Νάουσα Πάρου, τηλ. 22840 51 240. Τηλ. εργαστηρίου: 22840 51 570.

*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ