Γαννιώτικος μπακλαβάς από κούνια

{
Φωτογραφίες ΈΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ
}

Για πάνω από 60 χρόνια το «Διεθνές» στα Ιωάννινα είναι σημείο αναφοράς για τον μπακλαβά, στον οποίο έδωσε μακρόστενο σχήμα.

 

Λίγα λόγια για το μαγαζί Η ιστορία του «Διεθνές» στα Ιωάννινα ξεκινά το 1950. Τότε ήταν που ο Παναγιώτης Τσιμής, μετά τη μαθητεία του στη ζαχαροπλαστική και την πρακτική του σε μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο που θα ασπαζόταν τη γαλλική σχολή. Συνεχιστής του έργου του, ο γιος του Βασίλης. Με βάση το αρχικό μαγαζί της πλατείας, το «Διεθνές» πολλαπλασιάστηκε επί 6. Η επιχείρηση αριθμεί 120 άτομα προσωπικό, 40 από τα οποία απασχολούνται στο εργαστήριο. Σε έναν ιδιόκτητο χώρο 2.000 τ.μ, με πέντε ορόφους, φούρνους, πολλαπλά μίξερ, πάνω από δέκα παγωτομηχανές, γιγάντια ψυγεία και καταψύξεις παρασκευάζονται τα γλυκά που διανέμονται καθημερινά στα καταστήματά τους.

 

Τι ψωνίζουμε Ίσως το πιο γνωστό γλυκό του καταστήματος να είναι ο περίφημος μπακλαβάς-μπαστούνι, ο οποίος λίγο αργότερα μετονομάζεται σε «γιαννιώτικος». Από ένα λάθος γεννήθηκε ο μακρόστενος μπακλαβάς που εδώ και τόσες δεκαετίες έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου. Μια μέρα που είχαν περισσέψει μερικές λωρίδες φύλλου στο εργαστήριο, ο τεχνίτης τις βάζει σε μια φόρμα του κέικ και προσθέτει καρυδένια γέμιση και σιρόπι. Το γλυκό φτάνει στην Αθήνα πεσκέσι σε σπίτι φίλων, το λειτουργικό σχήμα και η νοστιμιά εντυπωσιάζει και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία...

 

 

Στο κατάστημα επίσης βρίσκουμε πάστες, τούρτες, κουλουράκια, σιροπιαστά, μπακλαβάδες, πορτοκαλόπιτες, ραβανί, γαλακτομπούρεκα, παγωτά, ζελέ, κρέμες, πίτες, σοκολατάκια. Παρασκευάζονται περί τις 14 γεύσεις παγωτού και 20 είδη μπισκότων, αλμυρών και γλυκών. Τέλος, ιδανικά για κεράσματα είναι τα «καρυδάτα»: μπουκιές από καρύδι, γλυκά μπαχαρικά και κακάο βουτηγμένα σε γυαλιστερή, λευκή σοκολάτα.

 

 
  • Λεωφ. Πανεπιστημίου, τηλ. 26510-85.902
  • Πλ. Δημοκρατίας 20, τηλ. 26510-74.366
  • Πλ. Μαβίλη 1, Μώλος, τηλ. 26510-35.513
  • Δομπόλη 29, τηλ. 26510-66.866.
*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ