Φεύγουμε για Ύδρα

Οίκος Αμυγδαλωτών Τσαγκάρη

{
Φωτογραφίες ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ
}

Κάθε γάμος και χαρά τα αμυγδαλωτά του Τσαγκάρη πρώτα! Το μυστικό είναι στη φρεσκάδα τους και στο χέρι της κ. Άννας που τα φτιάχνει.

Λίγα λόγια για το μαγαζί Σε ένα από τα καλντερίμια της Ύδρας, που ανεβαίνει από το λιμάνι προς την κεντρική αγορά, βρίσκεται ένα από τα τρία ζαχαροπλαστεία του νησιού και το πιο φημισμένο. Με τις παλιές ογκώδεις βιτρίνες του, τις ταμπέλες που διαλαλούν την πραμάτεια του και το παλιό εργαστήριο στο πίσω μέρος μοιάζει να έχει μείνει στάσιμο στο χρόνο. Σήμα-κατατεθέν του η ταμπέλα «Οίκος Αμυγδαλωτών Τσαγκάρη».

 

Πίσω από τον πάγκο θα σας εξυπηρετήσει ο ιδιοκτήτης, ο κ. Κυριάκος Τσαγκάρης. Ενίοτε θα συναντήσετε και την γλυκύτατη μητέρα του, την κ. Αννα, που είναι η μαστόρισσα των αμυγδαλωτών. Μια φορά, που είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε επί τω έργω, μας γοήτευσε με ιστορίες της εποχής της, όταν τα αμυγδαλωτά ήταν απαραίτητο κέρασμα στις δεξιώσεις των ναυάρχων και στις βεγγέρες των μεγάλων κυριών.

 

 

 

 

Τι ψωνίζουμε Τα γλυκά του είναι ολίγον τι ξεχασμένα στη δεκαετία του '80. Ογκώδεις πάστες αμυγδάλου, σοκολατίνες και όλα τα παρεμφερή, οικεία σε όψη και σε γεύση, αφού παρόμοια βρίσκουμε σε κάθε ελληνικό ζαχαροπλαστείο. Ωστόσο, δεν είχαμε και πολλές ευκαιρίες να τα δοκιμάσουμε, γιατί πάντα επιλέγουμε δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: τα αμυγδαλωτά και το παρφέ του. Εξαίρετα και τα δύο.

 

Τα αμυγδαλωτά ή ζαχαρομπακλαβάδες, όπως τα ονομάζουν οι Υδραίοι, είναι τετράγωνα και συσκευάζονται στο χαρακτηριστικό μπλε, μακρόστενο κουτί. Φεύγοντας από το νησί οι επισκέπτες κουβαλούν πάντα μαζί τους δύο-τρία τέτοια κουτιά, για να φιλέψουν φίλους. Είναι φρεσκότατα πάντα, πολύ μαλακά, αρωματισμένα με ροδόνερο, κατά το σύνηθες, και απίστευτα νόστιμα. Η συμβουλή του κ. Κυριάκου να τα φυλάμε στην κατάψυξη, αν δεν σκοπεύουμε να τα δώσουμε άμεσα, λειτουργεί άψογα.

 

Η αχλαδόσχημη εκδοχή του αμυγδαλωτού με το κορδελάκι στην κορυφή είναι πιο δύσκολη στη μεταφορά, αλλά αυτά είναι το πιο σύνηθες κέρασμα σε γάμους, βαφτίσια, γιορτές, μνημόσυνα και ό,τι άλλο θες. Ακόμη και στον Πειραιά τα στέλνουν με το δελφίνι, αν τα παραγγείλεις. 

 

Όσο για το παρφέ είναι το αυθεντικό πράγμα: μια παγωμένη κρέμα, όχι παγωτό. Με τα φρουί γλασέ του, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα όλα του.

 

 
Λιμάνι Ύδρας (σε καλντερίμι σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι, απέναντι από μία έξοδο της αγοράς), τηλ.: 22980 52 314.

 

*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ