Γλυκαθήκαμε στου Ζουμή (Βόνιτσα)

{
Φωτογραφίες ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ
}

Το εξαιρετικό του παγωτό έχει γίνει σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την περιοχή, κατακτώντας κάθε χρόνο και μεγαλύτερο κοινό. 

Λίγα λόγια για το μαγαζί Σάββατο μεσημέρι, καταμεσής του Αυγούστου, 10 συγκεκριμένα, και είμαστε στο ζαχαροπλαστείο του Ζουμή για να παραγγείλουμε τούρτες γενεθλίων και να αγοράσουμε παγωτό. «Μόνο 5 γεύσεις έχουν μείνει, και αυτές από λίγο, όλα τα υπόλοιπα τελείωσαν», απολογείται η ευγενέστατη υπάλληλος. Και πως να μην τελειώσουν, αφού, τα τελευταία 3-4 χρόνια τα παγωτά του Ζουμή έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη εντός και εκτός Βόνιτσας. 

 

Το ζαχαροπλαστείο είναι από τα παλαιότερα στην ευρύτερη περιοχή. Άνοιξε από τον πατέρα του Γεράσιμου (Μάκη) Ζουμή το 1969 στην Πάλαιρο, και από το 1972 μεταφέρθηκε στη Βόνιτσα. Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του Μάκη, ο οποίος, όπως και ο πατέρας του, είναι αυτοδίδακτος. «Όταν ο πατέρας μου μπήκε στο επάγγελμα δεν υπήρχαν σχολές. Κι εγώ δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να πάω κάπου. Είμαι από μικρό παιδί στο ζαχαροπλαστείο και έμαθα δίπλα του όλα όσα έπρεπε να ξέρω», μου λέει με ειλικρίνεια. 

 

Τι ψωνίζουμε Στο εργαστήρι, άρχων είναι ο κ. Μάκης, με μια μικρή βοήθεια από τον πατέρα και τη μητέρα του και από τις δύο υπαλλήλους του ζαχαροπλαστείου, κυρίως στη διακόσμηση των γλυκών. Και μην νομίζετε πως μιλάμε για μικρή παραγωγή: το 90% των γλυκών είναι δικά τους, από κάθε είδους πάστα και όλα τα σιροπιαστά ως κοκ, σου, σοκολατάκια και κεράσματα. Ωστόσο, σπεσιαλιτέ του καταστήματος θεωρούνται η επί παραγγελία τούρτες, ακριβώς στη γεύση που θέλει ο πελάτης (στα συν η πολύ καλή τιμή -10 €/κιλό-, ακόμα καλύτερη αν προσμετρηθεί η ποιότητά τους), και, κυρίως, το παγωτό. 

 

image

Το παγωτό κανταΐφι είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις καλύτερες γεύσεις του ζαχαροπλαστείου.

 

Το παγωτό δεν ανήκει στην παράδοση του ζαχαροπλαστείου. Το ξεκίνησε πειραματικά ο Μάκης το 2006. Έκτοτε, κάθε χρόνο φτιάχνει μεγαλύτερες ποσότητες και πειραματίζεται με διαφορετικές γεύσεις. Πλέον, διαθέτει περίπου 25 γεύσεις που αλλάζουν ανά εβδομάδα (το ψυγείο του καταστήματος χωράει 18, οπότε εναλλάσσει κάποιες, όταν τελειώνουν). Παγωτό φτιάχνει 2 φορές την εβδομάδα, αποκλειστικά με πεντανόστιμο, φρέσκο γάλα της περιοχής, από μίνιμουμ 200 κιλά τη φορά, για το δικό του κατάστημα, αλλά και για εξωτερικές παραγγελίες. Αν και έχει αυξησει την παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, και πάλι το παγωτό του εξαφανίζεται σε ελάχιστο χρόνο.

 

Best sellers γεύσεις το φερέρο (σοκολάτα γάλακτος με κροκάν), η στρατσιατέλλα (κρέμα με κομματάκια σοκολάτας), το παγωτό αμαρένα (κρέμα με μαυροκέρασο), και το παγωτό μπισκότο. Προσωπικό μου αγαπημένο το παγωτό κανταΐφι (ο ίδιος το ονομάζει εκμέκ), όσο για το δικό του, δεν μου το αποκάλυψε. «Όλες οι γεύσεις μου αρέσουν. Γενικά, δεν μπαίνει στο μαγαζί γεύση που δεν αρέσει πρώτα από όλα σε εμένα τον ίδιο. Σκέψου πως παγωτό βανίλια δεν έχω, μόνο παραγγελία δίνω παγωτό βανίλια. Επειδή εμένα δεν μου αρέσει σκέτη, αν δεν έχει η βανίλια κάτι να την νοστιμίζει, δεν την φτιάχνω για το δικό μου ζαχαροπλαστείο».

 

 
Ζαχαροπλαστείο Ζουμής, Αμφιλοχίας 63, Βόνιτσα, τηλ. 26430 22321
*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ