Στη Γλυφάδα για γλυκά

{
}

Για κάποιο λόγο η Γλυφάδα συγκεντρώνει τα περισσότερα καλά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα. Σπεύδουμε –κάθε άλλο παρά βραδέως- να τα δοκιμάσουμε.

Εντάξει, φτιάξαμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μας και βγήκαν τέλειοι. Φτάνουν όμως αυτά για να ικανοποιήσουν την υπογλυκαιμία που μας πιάνει στις γιορτές; Όχι βέβαια· γι’ αυτό παίρνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε την περιήγησή μας στα κορυφαία ζαχαροπλαστεία της Γλυφάδας. Ενα μόνο γλυκό να πάρουμε από το καθένα, μια χαρά θα τη βγάλουμε. Πρώτος προορισμός, η Άνω Γλυφάδα και δη η οδός Γούναρη. Θα κάνουμε 3 στάσεις.

 

image

 

1η στάση: Μαλεμπί

Όταν θες τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους, δηλαδή σοκολάτα και σιροπιαστά, η λύση είναι μία: σοκολατένιος μπακλαβάς από το Μαλεμπί. Κομμένος σε μικρές μπουκίτσες ευτυχίας, διαθέτουν σοκολατένιο φύλλο και άλειμμα σοκολάτας στη γέμιση (δεν χρειάζεται νομίζω να πω περισσότερα). Βρίσκουμε επίσης όλες τις ανατολίτικες κρεμούλες, διάφορα σιροπιαστά, παστάκια και πάστες, ακόμη και αλμυρά σνακ. Αν θέλουμε καθόμαστε να πιούμε κι ένα καφεδάκι, αφού λειτουργεί και ως καφετέρια.

 

Βγαίνοντας δεν θα χρειαστεί καν να ξεπαρκάρουμε μιας και ο δεύτερος προορισμός μας βρίσκεται στο ίδιο στενό.

 

image

 

2η στάση: Ζιάπας

Παλιά αγάπη και σταθερή. Σεντ ονορέ, εκλέρ, πάστα σοκολάτα γάλακτος, μιλφέιγ, καταπληκτικά τυλιχτά κεράσματα και τέλειο παγωτό το καλοκαίρι. Είναι το ζαχαροπλαστείο που θα επισκεφτείς όταν θες να απολαύσεις ένα γλυκό ξεχωριστό. Εξαιρετικές πρώτες ύλες, μαεστρία στην παρασκευή και ένας ευγενέστατος ιδιοκτήτης, ο κ. Αποστόλης Ζιάπας, έτοιμος να φτιάξει κατά παραγγελία ό,τι του ζητήσουμε.

 

Ίσα που θα βάλουμε μπρος τη μηχανή και αμέσως θα τη σβήσουμε. Η «Σοκολάτα» είναι μόλις μερικά στενά πιο πέρα, πάνω στη Γούναρη.

 

image

 

3η στάση: Σοκολάτα

Είναι το νεότερο απόκτημα της Γλυφάδας και λογικά θα πρέπει να είμαι η πιο καλή πελάτισσα, αφού το επισκέπτομαι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από την πρώτη μέρα που άνοιξε. Έχει τα πιο δημοκρατικά γλυκά, που σημαίνει ότι αρέσουν σε όλους, γκουρμέ και μη γκουρμέ τύπους. Ειδικά το προφιτερόλ: παιδική και ταυτόχρονα φίνα γεύση, θα σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά και ξανά... Επίσης, ανάμεσα στα αγαπημένα η τάρτα σοκολάτα γάλακτος, ο μπαμπάς, το εκμέκ, η κρεμ μπριλέ, τα τιγράκια και η πάστα σοκολάτα-φιστίκι.

 

Είμαστε στη Γούναρη και κατευθυνόμαστε προς Βούλα. Στρίβουμε στη Ρήγα Φεραίου και πηγαίνουμε ευθεία (διασχίζουμε τη Βουλιαγμένης) με προορισμό την κάτω Γλυφάδα. Εκεί, μόλις βρεθούμε στην Αρτέμιδος και Λαοδίκης, ψάχνουμε για πάρκινγκ. Τρεις ακόμη στάσεις στα γύρω στενά.

 

image

 

4η στάση: Ανεμώνη

Ίσως το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο-σημείο αναφοράς στην Γλυφάδα. Μπαίνεις μέσα και θαμπώνεσαι από την ποικιλία των γλυκών. Είναι ένα μεγάλο ζαχαροπλαστείο και εντυπωσιακό. Εδώ θα δοκιμάσουμε γλυκά που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλα ζαχροπλαστεία. Εστιάζουμε στη λέμον πάι, την τάρτα σοκολάτας και στο παγωτό τσούπα ινγκλέζε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχει επιβιώσει στη σκληρή, άκρως ανταγωνιστική αγορά της Γλυφάδας τόσα χρόνια τώρα.

 

Αρχίζουμε να περπατάμε στη Λαοδίκης και συναντάμε τη Βασιλέως Γεωργίου· δύο στάσεις εκεί.

 

image

 

5η στάση: L'atelier de patisserie

Πάβλοβα και πάλι πάβλοβα. Και τη λευκή και τη σοκολατένια. Η μαρέγκα μαστιχωτή, τέλεια (δεν ξέρω πώς την κάνουν). Επίσης παίρνουμε καμιά δεκαριά -τουλάχιστον- choco sticks (σοκολατένιες μπαλίτσες με μπισκότο μέσα, περασμένα από ένα ξυλάκι για να μοιάζει με γλειφιτζούρι), παστάκι με τρεις στρώσεις σοκολάτας, κρεμ μπριλέ (λευκή και μόκα) και θυμόμαστε το Πάσχα να πάμε για τα κουλουράκια μας (είναι φοβερά). Ένα θα σας πώ: μέχρι και η Μόνικα Μπελούτσι έχει φάει αυτά τα γλυκάκια.

 

image

 

6η στάση: Fresh

Εντάξει, ξέρω ότι υπάρχουν σε πολλές γειτονιές αλλά δεν πειράζει. Παίρνουμε όλη την πιατέλα με τα τρουφάκια (σιγά, μια μπουκίτσα το καθένα), μία τάρτα σοκολάτας και μία μήλου, κανά πεντάκιλο από τα τυλιχτά και είμαστε έτοιμοι.

 

Για τη συνέχεια, δεν ξέρω αν θα αποφασίσετε να πάρετε αυτοκίνητο. Η φασαρία να ψάχνετε ξανά για πάρκινγκ νομίζω είναι χειρότερη από το λίγο περπάτημα που θα χρειαστεί. Αφήστε που είναι ευκαιρία να κάψουμε όσα γλυκά έχουμε ήδη φάει.

 

image

 

7η στάση: Παπαπαρασκευάς

Μόλις μας ήρθε από την Ξάνθη. Βασικά τον είχαμε ήδη επισκεφθεί εμείς μερικά τεύχη παλιότερα για να δοκιμάσουμε τις διάσημες καριόκες του. Μας γλίτωσε πάρα πολλά σε έξοδα αποστολής το άνοιγμα του καταστήματος στη Γλυφάδα. Ό,τι κι αν δοκιμάσουμε είναι πολύ καλό, αλλά εμείς πηγαίνουμε πρωτίστως για τις καριόκες.

 

Επειτα περνάμε τις γραμμές του τραμ και μπαίνουμε στο νεοαφιχθέν Κοσμικόν -και τρίβουμε τα μάτια μας από τα πολλά γλυκά.

 

image

8η στάση: Κοσμικόν

Και ξαφνικά, μας πιάνει λιγούρα για γαλακτομπούρεκο. Γραμμή λοιπόν για το Κοσμικόν που έχει το καλύτερο της Αθήνας. Εμένα μου αρέσει αυτό με το φύλλο καταΐφι. Ας πάρουμε και μερικά ποντικάκια για τα παιδιά (και μερικά ακόμη γι’ αυτά που κρύβουμε μέσα μας). Τρώτε κι εσείς πάντα πρώτα την ουρά και τα αυτιά;

 

Δείτε το χάρτη Στη Γλυφάδα για γλυκά με όλα τα ζαχαροπλαστεία

 

 
  • Ανεμώνη, Αρτέμιδος 6, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.48.631
  • Παπαπαρασκευάς, Ανδ. Παπανδρέου 13 και Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.80.220
  • Μαλεμπί, Δημ. Γούναρη 172, Γλυφάδα, τηλ. 216-70.01.922
  • Σοκολάτα, Δημ. Γούναρη 231, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 96 39 476
  • L' atelier de patisserie, Βασιλέως Γεωργίου Β7, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.83.766
  • Ζιάπας, Δημ. Γούναρη 176, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.09.480
  • Fresh, Γιαννιτσοπούλου 6, Πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.49.295
  • Κοσμικόν, πλατεία Βάσως Κατράκη 6, κεντρική πλατεία Γλυφάδας, τηλ. 210.89.43.919
*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ