Το πιο γλυκό καφέ της Κρήτης

{
Φωτογραφίες ΈΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ
}

 Το «Sweet Cup» σερβίρει ολόφρεσκα κεκάκια στο Ρέθυμνο.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Μαριάννα Αρβανίτη και ο Γιώργος Μήτσης, μια αισθητικός και ένας τραπεζικός υπάλληλος, έψαχναν μια καλή αφορμή για να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία μακριά από την πρωτεύουσα· να δημιουργήσουν κάτι ολότελα δικό τους. Είχαν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα ζαχαροπλαστικής στο Cookery Club στην Αθήνα, στη συνέχεια η Μαριάννα είχε αρχίσει να φτιάχνει ημι-επαγγελματικά καπκεϊκάκια και άλλα γλυκίσματα για εκδηλώσεις, πάρτι και βαφτίσεις, και στο τέλος ήρθε η μεγάλη απόφαση: να μετακομίσουν στο Ρέθυμνο, όπου περνούσαν τα καλοκαίρια τους -λόγω της καταγωγής του Γιώργου από το Χρωμοναστήρι, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη-, και να ανοίξουν εκείνο το μαγαζί όπου θα ήθελαν οι ίδιοι να πηγαίνουν για καφέ, αλλά και για να τσιμπήσουν κάτι γλυκό ή αλμυρό, χωρίς να αμφισβητούν την ποιότητα των υλικών του. Και το έκαναν.

 

image

 

Βρήκαν έναν ωραίο χώρο σε κεντρικό σημείο της πόλης, κοντά στο δημαρχείο, και τον μεταμόρφωσαν σε ένα πραγματικά ξεχωριστό, ατμοσφαιρικό και φιλόξενο καφέ που, από την πρώτη μέρα που άνοιξε, τον περασμένο Δεκέμβριο, απέκτησε φανατικό κοινό. Και ενίοτε αρκετά απαιτητικό. «Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι όταν βρίσκουν εδώ “γλυκό” καταφύγιο γονείς με παιδιά, που ψάχνουν ένα χώρο όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, και ακόμη περισσότερο όταν γεμίζει το καφέ μας με καροτσάκια, με νέες μαμάδες με τα μωρά τους», μας λέει περήφανα η Μαριάννα.

 

image

 

Η ίδια είναι και η ψυχή του εργαστηρίου, καθώς φουρνίζει από το πρωί κάπκεϊκ σε διάφορα μεγέθη (μικρά, μεσαία, μεγάλα), αλλά και τούρτες και τάρτες γλυκές και αλμυρές (κις), ενώ φτιάχνει και λίγα ατομικά πιτάκια, μπριός και σαντουιτσάκια με προσούτο, μοτσαρέλα, γαλοπούλα κ.λπ. για πρωινό.

 

image

 

«Α! Και τα μαρουλάκια που χρησιμοποιήσαμε αυτές τις μέρες για τα σάντουιτς είναι από τον κήπο. Ο Γιώργος είναι πολύ χαρούμενος», συνεχίζει με ενθουσιασμό. Το νεαρό ζευγάρι συνεργάζεται με επιλεγμένους προμηθευτές για το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά και το αλεύρι που χρειάζονται για τα κεϊκάκια, τα οποία, σημειωτέον, παρασκευάζουν καθημερινά και φροντίζουν (υπολογίζοντας την ποσότητα που «φεύγει» ανάλογα με τη μέρα και την εποχή) μέχρι το βράδυ που θα κλείσει το μαγαζί να μη μείνει τίποτα. Πράγματι, όταν εμείς τους επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά, ένα μαγιάτικο βράδυ Τρίτης λίγο πριν από τις εννέα, οι επιλογές που είχαμε ήταν οι εξής δύο: κάπκεϊκ όλο σοκολάτα και κάπκεϊκ με κρέμα φιστίκι. Και ήταν ολόφρεσκα και πεντανόστιμα, με 1,90 ευρώ το κομμάτι. Τι άλλο θα βρείτε όταν περάσετε το κατώφλι του «Sweet Cup»; Κάπκεϊκ με φιστικοβούτυρο, γεμιστά με bueno (πραλίνα από λευκό φουντούκι), με φρέσκες φράουλες, με πράσινη κρέμα μέντα, με πραλίνα και μπανάνα, με βανίλια με άρωμα μέλι, με σοκολάτα και κρέμα ακτινίδιο ή κρέμα τριαντάφυλλο. Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές γλυκές επιλογές. Τώρα που καλοκαιριάζει, μπορείτε να γευτείτε και παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα «Αποστολάκη» (www.apostolaki.eu) -το καλύτερο της πόλης και ένα από τα καλύτερα της Κρήτης!- και φυσικά να το συνδυάσετε με ζεστούς και κρύους καφέδες και τσάγια, εκτός αν προτιμάτε περισσότερο τους φρέσκους χυμούς και τα smoothies. Αν βρεθείτε στο Ρέθυμνο, άλλωστε, το «Sweet Cup» μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αγαπημένο στέκι. Γιατί η Μαριάννα δεν είναι μόνο άξια νέα ζαχαροπλάστισσα. Είναι και άνθρωπος με όρεξη και γούστο, και κυρίως... πιάνουν τα χέρια της. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στο καλόγουστο μαγαζί, με τα προσεκτικά επιλεγμένα τραπεζοκαθίσματα, τα ευχάριστα παστέλ χρώματα και τα ρομαντικά διακοσμητικά στοιχεία, δεν μπήκε κάποιο αρχιτεκτονικό γραφείο, αλλά είναι καθ’ όλα επιμελημένο από την ίδια. Τα δε μαξιλάρια, τα φωτιστικά, ένα λαμπατέρ, ένας ορθοστάτης και άλλα μικροαντικείμενα αποτελούν δικά της έργα!

 

 
Sweet Cup, Δημοκρατίας 6, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-50.731

 

*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ