Διαβάσαμε (και φτιάξαμε)

Τα κέικ της Σοφί (Les Cakes De Sophie)

{
}

Ακόμα ένα γαλλικό βιβλιαράκι, ψαρεμένο από το Amazon.fr, που αξίζει να το γνωρίσετε.

 

Τα κέικ της Σοφί είναι πανεύκολα, πανομοιότυπα, γιατί όλα είναι ισομεγέθη (γεμίζουν μια μεγάλη φόρμα κέικ). Κατά βάση φτιάχνονται με 150 γρ. αλεύρι και 3 αυγά, λίγο γάλα, και λίγο λάδι. Το ξεχωριστό τους είναι ότι η πλειοψηφία τους είναι αλμυρά κέικ και μάλιστα χωρισμένα κατά εποχή.

 

Καλοκαιρινά, φθινοπωρινά, χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα. Έτσι ώστε τα υλικά να βρίσκονται εύκολα και να είναι φρέσκα όταν παρασκευάζει κανείς το κέικ.

 

Εκτός από τα κλασικά κέικ με τυριά και ζαμπόν ή μπέικον υπάρχουν και ένα σωρό άλλα υλικά και συνδυασμοί που δίνουν πρωτοτυπία και ωραίες γεύσεις.

 

Πανεύκολα στην παρασκευή, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα μπολ για να αναμείξουμε τα υλικά, ένα μίξερ χειρός και την φόρμα για το ψήσιμο. Οι περισσότερες «προετοιμασίες» δεν διαρκούν πάνω από 10 λεπτά και ο χρόνος ψησίματος είναι σχεδόν πάντα 45 λεπτά.

 

Εννοείται ότι αν τα αλμυρά κέικ είναι η πλειοψηφία δεν λείπουν και τα γλυκά, πάλι χωρισμένα κατά εποχές και πάλι πρωτότυπα. Αν ψάχνετε για τα βασικά τύπου μαρμπρέ ή σοκολάτας δεν είναι το κατάλληλο βιβλίο. Αν αντίθετα ψάχνετε για ιδέες είναι πολύ καλό.

 

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τα αλμυρά σπιτικά κέικ αποτελούν πρώτης τάξεως σνακ για το σχολείο, για τη δουλειά, για τη... λιγούρα. Και τα γλυκά γίνονται ωραίο πρωϊνό και απογευματινό με τον καφέ ή το τσάι μας. Ένα ακόμη θετικό του βιβλίου είναι ότι οι συνταγές του «βγαίνουν», έτσι δεν θα πετάξετε τον χρόνο και τα υλικά σας.

 

To βιβλίο είχε τεράστια επιτυχία και έχει επανεκδοθεί πολλές φορές. Η δική μου έκδοση είναι του 4/2005, δεμένη, και κοστίζει 27 ευρώ. Υπάρχουν όμως και φθηνότερες και νεότερες εκδόσεις. Σημειωτέον, το βιβλίο είναι στα γαλλικά και άρα πρέπει να έχετε μία κάποια εξοικείωση με τη γλώσσα.

 

Ακολουθεί (ακόμα) μία συνταγή που έφτιαξα από το βιβλίο. Και βγήκε.

 

image

 

Κέικ με 3 τυριά

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 125 ml γάλα πλήρες χλιαρό (όχι από το ψυγείο)
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 100 γρ. μετσοβόνε (ή άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας μας)
  • 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά
  • 1 χούφτα ψιλοτριμμένος ξερός δυόσμος
  • λίγο πιπέρι

 

Διαδικασία Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μαγιά.

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, ή στο κανονικό μίξερ, τα αυγά και το πιπέρι μέχρι να αφρατέψουν.

 

Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη μαγιά, και λίγο λίγο το λάδι και το χλιαρό γάλα χτυπώντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον τριμμένο δυόσμο.

 

Τρίβουμε την γραβιέρα και την παρμεζάνα και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Κόβουμε το μετσοβόνε σε μικρούς κύβους 0,5 εκ. περίπου και τους προσθέτουμε και αυτούς στο μείγμα.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ των 20 εκ. Αν έχουμε σιλικόνης απλώς την περνάμε κάτω από κρύο νερό και την τινάζουμε.

Αν δεν έχουμε, λαδώνουμε πολύ ελαφρά την φόρμα (γιατί το κέικ ήδη περιέχει ελαιόλαδο) και ρίχνουμε το μείγμα.

 

Το ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180° C και έπειτα κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά. Ελέγχουμε όπως στα γλυκά κέικ. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Αν δεν βγει στεγνό συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

 

  • Συγγραφέας  Sophie Dudemaine
  • Εκδοτικός Οίκος  Sfl Societe Francaise Du Livre
  • Γλώσσα Γαλλικά
  • Τιμή 27 €
(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
Cappa
19.01.2013 | 20:36
Eννοείται ότι άλλαξα τα τυριά. Στο γαλλικό κέικ υπήρχε η γαλλική γραβιέρα (gruyere) μπλε τυρί και mimolette (κίτρινο έντονο τυρί το βρίσκουμε καμμιά φορά στους γαλλικούς φούρνους όπως ο Paul μέσα ή πάνω στο ψωμί τους). Αυτό έγινε μετσοβόνε και το μπλε τυρί έγινε παρμεζάνα. Για πιο ελαφριά εκδοχή αντικαταστείστε το μπλε τυρί με ένα ανθότυρο, ή ένα κατίκι. Επίσης ταιριάζει η μοτσαρέλλα μισή μισή με ένα οποιοδήποτε κρεμμώδες τυρί.