Κιρκόρ

Μια μπουγάτσα ποίημα

{
}

Δεν απευθύνομαι στους Κρήτες γιατί εκείνοι ξέρουν. Προπαντός οι «πρωτευουσιάνοι» του νομού και όσοι έχουν συχνά νταραβέρια με το Ηράκλειο γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Άλλωστε το μπουγατσατζίδικο Κιρκόρ βρίσκεται εκεί ατενίζοντας τα αγάλματα με τα λιοντάρια της πλατείας από το 1922.

 

Αν και ξεκίνησα με την τυρένια εκδοχή, με νόστιμη γέμιση ανθότυρου και ξινομυζήθρας, στάθηκα προσοχή μπροστά στη θεϊκή, κρεμένια εκδοχή, την καμωμένη με μια λαχταριστή, ημίγλυκη σιμιγδαλόκρεμα, βουτυράτη και τόσο απαλή, που με έκανε και θυμήθηκα τη μπεμπελάκ της μωρουδιακής μου ηλικίας. Φασκιωμένη μέσα σε μέτρια τραγανό, καλοψημένο φύλλο, πασπαλισμένη με κριτσανιστή ζάχαρη, αρωματισμένη με κανέλα, είναι από τις νοστιμότερες μπουγάτσες που έχω δοκιμάσει. Μην την αφήσετε να σας κρυώσει γιατί η θαλπωρή της ζεστασιάς της είναι μέρος της γοητείας της. Χωρίς υπερβολή, της αξίζουν μαντινάδες…

 

 
Πλατεία Ελ. Βενιζέλου 32, Ηράκλειο, Κρήτη, 2810 242 705.
(2) Σχολιάστε
(1) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
nikosef
24.05.2014 | 15:15
Θα συμφωνήσω με την SofiaKas. Έχω αναζητήσει (και δοκιμάσει) τη μπουγάτσα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα Κομοτηνή, Σέρρες και Θεσσαλονίκη, όσα χρόνια έμενα στα βόρεια. Για καιρό επίσης, θεωρούσα τη χανιώτικη εκδοχή (βλ. "Ιορδάνη") ως κάτι ξεχωριστό. Η μπουγάτσα του Κιρκόρ όμως, είναι το κάτι άλλο, κερδίζοντας επάξια την κορυφαία θέση.
SofiaKas
21.03.2014 | 17:35
Nα με συγχωρέσουν οι Θεσσαλονικείς και οι Σερραίοι, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη μπουγάτσα της Ελλάδας! Και η γλυκιά και η αλμυρή, με αυτήη τη θεσπέσια, ιδιαίτερη γεύση!