1ος διαγωνισμός «Γίνε ζαχαροπλάστης»

{
Φωτογραφίες ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ
}

Ογδόντα δύο νέα αγόρια και κορίτσια από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο πήραν μέρος στον 1o διαγωνισμό «Γίνε ζαχαροπλάστης» του περιοδικού «Γλυκές ιστορίες» και της σχολής Le Monde.

Η ιδέα για έναν διαγωνισμό που θα βοηθούσε νέα παιδιά να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική ανήκε στον Στέλιο Παρλιάρο. Με όχημα το περιοδικό, που φτάνει σε χιλιάδες σπίτια και απευθύνεται σε ανθρώπους με μεράκι για την «γλυκιά τέχνη», είμασταν σίγουροι ότι θα βρίσκαμε τον στόχο μας. Και με την αρωγή της σχολής Le Monde, που εξαρχής αγκάλιασε την ιδέα και βοήθησε στην υλοποίησή της, σύντομα είμασταν σε θέση να προκηρύξουμε τον 1ο διαγωνισμό «Γίνε ζαχαροπλάστης 2012» για νέους 18 - 30 ετών. Τρία ήταν τα βραβεία και τρία τα έπαθλα που τα συνόδευαν, όλα τους προσανατολισμένα στον εξής ιδρυτικό όρο: ο διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει εκπαιδευτικό ρόλο και να βοηθάει ουσιαστικά όσους θέλουν να γίνουν επαγγελματίες ζαχαροπλάστες. Με αυτό κατά νου, επιλέξαμε το πρώτο βραβείο να συνοδεύεται από δύο χρόνια σπουδών στο τμήμα ζαχαροπλαστικής της σχολής Le Monde, το δεύτερο από έναν χρόνο μαθητείας δίπλα στον Στέλιο Παρλιάρο και το τρίτο από ένα τριήμερο σεμινάριο στην σχολή της σοκολατοποιίας Valrhona στη Γαλλία.

 

image

 

Μέχρι τον Ιούνιο είχαμε λάβει 250 συμμετοχές και από αυτές είχαμε επιλέξει 99, για να έρθουν τελικά οι 82. Η επόμενη φάση του διαγωνισμού και η σημαντικότερη είχε στοιχεία show. Έμοιαζε με γιορτή, τόσα χαρούμενα πρόσωπα που μαζεύτηκαν γύρω μας. Το ραντεβού είχε δοθεί για τον Σεπτέμβριο στις εγκαταστάσεις της Le Monde και ο διαγωνισμός θα διαρκούσε μία εβδομάδα. Τα παιδιά κατέφθασαν από όλη την Ελλάδα. Φοιτητές αρχαιολογίας, φιλολογίας, αρχιτεκτονικής, μαθηματικοί, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι θα συναγωνίζονταν για τα τρία βραβεία ανάμεσα σε μάγειρες και εκπαιδευόμενους ζαχαροπλάστες με μικρή ή μεγαλύτερη εμπειρία σε κουζίνες και εργαστήρια. Θα πίστευε κανείς ότι οι δεύτεροι θα είχαν το προβάδισμα. Κι όμως, όπως αποδείχτηκε η επαγγελματική εμπειρία δεν είχε και τόση σημασία, καθώς ο ενθουσιασμός και το πηγαίο ταλέντο, η πειθαρχία και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ερασιτέχνες αναπλήρωναν τις όποιες ελλείψεις.

 

image

 

Το πρόγραμμα του διαγωνισμού ήταν σφιχτό. Την πρώτη ημέρα, μετά τις εγγραφές, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα σεμινάριο από τον Στέλιο Παρλιάρο. Τους παρουσίασε αναλυτικά το γλυκό που είχε επιλέξει για τον διαγωνισμό, μια δική του συνταγή, χαρακτηριστική για όποιον έχει δοκιμάσει τα γλυκά του. Ήταν μια τούρτα σοκολάτα με πραλίνα, που αποτελείτο από τέσσερα μέρη: βάση, πραλίνα με βάφλα, μους και γλάσο. Στο ντεκόρ τα παιδιά ήταν ελεύθερα να δημιουργήσουν μόνοι τους, αλλά στα υπόλοιπα θα έπρεπε να ακολουθήσουν τη συνταγή κατά γράμμα.

 

Τις επόμενες δύο ημέρες (12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012) οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να ολοκληρώσουν το γλυκό τους εντός τριών ωρών. Τι αγωνία, τι άγχος πέρασαν μέχρι να γλασάρουν την τούρτα και να τη γαρνίρουν με καραμέλες και ό,τι άλλο σκαρφίστηκε ο καθένας. Στο τέλος, έπαιρναν την τούρτα τους ανά χείρας και την παρουσίαζαν στην επιτροπή μας. Πρόεδρος ο Στέλιος Παρλιάρος. Μαζί του δύο ζαχαροπλάστες, ο Δημήτρης Χολέβας, καθηγητής της Le Monde και ο Δημήτρης Χρονόπουλος, και δύο σεφ, ο Χριστόφορος Πέσκιας και η Νένα Ισμυρνόγλου. 

 

image

 

Από αυτήν τη φάση η επιτροπή πρόκρινε 8 παιδιά, τα οποία έπρεπε να διαγωνιστούν εκ νέου μεταξύ τους στον τελικό. Η διαδικασία ίδια, το γλυκό διαφορετικό και άγνωστο αυτή τη φορά. Θα το μάθαιναν πρώτη φορά το πρωί της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του τελικού. Ηταν ξανά μια τούρτα σοκολάτας, αλλά πιο δύσκολη, με ζελέ αχλαδιού ανάμεσα σε στρώσεις από παντεσπάνι, μους και γλάσο. Πιο συγκεντρωμένοι, πιο αγχωμένοι αλλά και πιο αποφασισμένοι οι διαγωνιζόμενοι της Παρασκευής. Μόλις η επιτροπή έβγαλε τη βαθμολογία και ανακοινώθηκαν οι νικητές τρία πρόσωπα έλαμψαν: της Βασιλικής Πηλιανίδου, του Αντώνη Μαυρίδη-Μαντέρη και της Ελένης Χατζηττοφή. Οι τρεις νικητές του 1ου διαγωνισμού «Γίνε ζαχαροπλάστης» δικαιούνταν να αισθάνονται όσο συγκινημένοι, ανακουφισμένοι, χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι ήθελαν και να το εκδηλώσουν αντίστοιχα -με τρεμάμενη φωνή ή με λογύδρια- κατά την παραλαβή των βραβείων τους στην όμορφη τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

 

image

 

Έχουμε όμορφες εικόνες να θυμόμαστε από τον 1ο διαγωνισμό, εικόνες που μας έπεισαν ότι έπρεπε να συνεχίσουμε και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη χρονιά, όσο υπάρχει ενδιαφέρον από νέα παιδιά προς το αντικείμενο της ζαχαροπλαστικής, που είναι και το αντικείμενο του περιοδικού μας. Ελπίζουμε ότι χρόνο με το χρόνο θα καταφέρουμε να «χτίσουμε» έναν θεσμό με γερά θεμέλια στην εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων επαγγελματιών. 

 

Διαβάστε επίσης

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ