Πώς χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης;

{
}

Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ζελέ ή μία σταθερή κρέμα (π.χ. πανακότα, μπαβαρουάζ κ.ά.) χρησιμοποιούμε φύλλα ζελατίνης. Στην αγορά θα βρούμε φύλλα βάρους 2,5 - 3 γρ. αλλά και επαγγελματικά των 5 γρ. το καθένα. 

 

Οι ζελατίνες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους. Άλλες είναι πιο ισχυρές και άλλες πιο αδύναμες. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι παρασκευαστές έχουν συμφωνήσει ώστε το κάθε φύλλο να έχει την ίδια δύναμη, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει ο καταναλωτής πρόβλημα στις συνταγές. Εμείς πρέπει πάντα να ζυγίζουμε και να χρησιμοποιούμε την ποσότητα που ορίζει η συνταγή μας σε γραμμάρια.

 

Για να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα πρώτα τα μαλακώνουμε βάζοντάς τα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό και παγάκια. Έπειτα τα στύβουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας, το οποίο πρέπει να είναι καυτό, ώστε να λιώσουν από τη θερμοκρασία. Αν η συνταγή μας δεν προβλέπει ένα ζεστό μείγμα, βάζουμε τα στυμμένα φύλλα σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι ζεστό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε αυτό το υγρό διάλυμα ζελατίνης στο κρύο μείγμα μας, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πήξει.