Μοσχάρι στρόγγανοφ

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Πολλές οι εκδοχές της παλιάς ρωσικής συνταγής, εμείς σας δίνουμε μία από αυτές που τα «σπάει». Στην υγεία του κόμη Στρόγγανοφ!

Υλικά
  • 500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο* κομμένο σε λε­πτές λωρίδες πάχους 1/2 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή ξινόκρεμα ή σμετάνα (ξινή πηχτή κρέμα γάλακτος που βρίσκουμε σε ρωσικά παντοπωλεία και ντέλι)
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
  • 12 μικρά αγγουράκια τουρσί, κομμένα στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Παρασκευή 10΄ Ψήσιμο 10΄

Διαδικασία Ξεκινάμε ετοιμαζοντας τη γαρνιτούρα (χυλοπίτες, πατάτες τηγανητές ή ό,τι άλλο θέλουμε), γιατί το μαγείρεμα του φαγητού είναι σύντομο και καλό είναι το σερβίρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

 

Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε το στρογγανόφ σε δύο δόσεις σε ένα τηγάνι διαμέτρου 28 εκ., διαιρώντας στα δύο τα υλικά.

 

Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις λωρίδες του κρέατος. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις λωρίδες κρέατος σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα (για περίπου 3-4 λεπτά). Προσθέτουμε το ζωμό και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 1 λεπτό. Μετριάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι ή την ξινόκρεμα και ζεσταίνουμε μέχρι ενωθεί με τα υγρά του φαγητού και να ζεσταθεί πολύ καλά. Προσέχουμε να μη βράσει, γιατί θα κόψει. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αγγουράκια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε στα πιάτα και συνοδεύουμε με χυλοπίτες ή με λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες, όπως συνηθίζουν πολλοί στη Ρωσία. 

 

Συμβουλή Αντί για μοσχαρίσιο φιλέτο, μπορούμε να το φτιάξουμε με φιλέτο από στήθος κοτόπουλου. Έτσι το κόστος του φαγητού θα είναι χαμηλότερο. 

 

Στο ποτήρι Ένα Tempranillo από τον ελληνικό αμπελώνα.

(2) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
Andy_Mrcookerman
27.01.2013 | 20:18
πολύ ώραια εκτέλεση αλλά.. όταν πας να ''πειράξεις'' μια τέτοια συνταγή, γνώμη μου την ''πειράζεις'' με πολύ προσοχή!
coolxaris
25.01.2013 | 16:42
Very Nice..!!!!