Βανίλιες κομπόστα με μους από κατίκι Δομοκού

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}
Υλικά

Για την κομπόστα:

  • 12 βανίλιες
  • 130 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 3 φύλλα φρέσκιας ή ξερής δάφνης η φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και βιολογικό

Για τη μους κατίκι:

  • 5 γρ. ζελατίνη (φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
  • 200 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 50 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στον κάδο
  • του μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
Μερίδες 6
Προετοιμασία 25' Αναμονή 2 ώρες Ψήσιμο 15'

Διαδικασία

Μους κατίκι: Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη μους τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε, για να προλάβει να σφίξει. Είναι προτιμότερο, μάλιστα, να τη φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα.

Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει. Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι το κατίκι με το μέλι και τα «δουλεύουμε» μέχρι να γίνουν κρέμα. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Στύβουμε τη ζελατίνη και τη βάζουμε να λιώσει σε ένα μπολ με 1 φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό. Ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί και προσθέτουμε το υγρό αυτό στο μείγμα τυριού - μελιού. Τέλος, προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε τη μους σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.

Κομπόστα: Πλένουμε τις βανίλιες, χαράζουμε τη βάση τους σταυρωτά και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κρασί, τη δάφνη και τη φλούδα του λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 2 λεπτά (από όταν ξεκινάει ο βρασμός). Αδειάζουμε το σιρόπι πάνω από τις βανίλιες και βάζουμε το ταψί στον καυτό φούρνο. Ψήνουμε για 15 λεπτά και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν.

Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα φρούτα σε μπολάκια ή ποτήρια (από δύο βανίλιες για κάθε άτομο), τα περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι και συνοδεύουμε με 1 κουταλιά μους κατίκι.  

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ