Μανταρίνια μαρμελάδα

{
Φωτογραφίες ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
}
Υλικά
  • 2 κιλά μανταρίνια, βιολογικά
  • 2 κιλά ζάχαρη
Μερίδες 4 - 5 μέτρια βάζα
Προετοιμασία 10' Αναμονή 24 ώρες Ψήσιμο 1 ώρα και 20'

Διαδικασία Κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση και τα στύβουμε στον στύφτη. Κρατάμε το χυμό κατά μέρος μέχρι να ξεπικρίσουμε τα φλούδια. Αφαιρούμε το κοτσανάκι και μ' ένα κουτάλι ξύνουμε, όσο μπορούμε, τα υπόλοιπα της ψίχας του μανταρινιού. Ρίχνουμε τις φλούδες σε νερό που βράζει. Τις βράζουμε για 3 - 4 λεπτά, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε δοχείο με μπόλικο κρύο νερό. Τις αφήνουμε εκεί ένα εικοσιτετράωρο στη διάρκεια του οποίου αλλάζουμε 3 - 4 φορές το νερό.

 

Μετά περνάμε τις φλούδες στο μπλέντερ και βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό που έχουμε φυλάξει. Τα βράζουμε μέχρι να δέσει* η μαρμελάδα. Για να βεβαιωθούμε ότι έδεσε, βγάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό άσπρο πιατάκι, την αφήνουμε να κρυώσει και σέρνουμε το κουταλάκι επάνω. Πρέπει να αφήνει δρόμο που να μην κλείνει αμέσως. Γεμίζουμε αποστειρωμένα* βαζάκια ενώ είναι καυτή, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς

 

Συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε μανταρίνια πραγματικά και όχι κλημεντίνες. Εξτρα άρωμα δεν χρειάζεται γιατί μοσχοβολάει η φλούδα.
  • Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα πλένουμε καλά με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα και τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στο φούρνο στους 100° C για 15 λεπτά.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ