Μαρμελάδα πορτοκάλι

{
}

Εκτός από το ψωμί, δοκιμάστε να την αλείψετε σε κέικ, αφού τη ζεστάνετε και την αραιώσετε με λίγο νερό ή με κονιάκ. Επίσης δοκιμάστε την πάνω σε ανθότυρο ή μυζήθρα.

Υλικά
  • 1½ κιλό ώριμα πορτοκάλια
  • 1 μεγάλο κόκκινο μήλο, καθαρισμένο
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό

  • χυμός από 1 λεμόνι
Μερίδες περίπου 1,5 kg
Προετοιμασία 10΄ Παρασκευή 20΄

Διαδικασία Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.

 

Καθαρίζουμε και τα πορτοκάλια όσο καλύτερα μπορούμε από την άσπρη λευκή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια, και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα.

 

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της φλούδας και τον πολτό του φρούτου. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.

 

Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο: βγάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο, τη φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε επάνω της τη μύτη από ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που αφήνει παραμένει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο.

 

Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.

 

Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ