Το γλυκό της εβδομάδας

Κέικ κανέλας µε ασπράδια

{
Φωτογραφίες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΤΗ
}

Απλό αλλά εξαιρετικά αφράτο είναι τούτο το κέικ. Θα το βουτήξουμε στο γάλα ή στον καφέ.

Υλικά
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 240 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 10 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού βανιλίνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη + επιπλέον για πασπάλισμα
Μερίδες 12
Προετοιμασία 20΄- 25΄ Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο 1 ώρα

ΔιαδικασίαΣε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη μισή ζάχαρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, τα ασπράδια με το αλάτι, σε χαμηλή ταχύτητα, έως ότου έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε λίγη-λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανιλίνη.

 

Μόλις γίνει η μαρέγκα, σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα αλευριού - άχνης, ανακατεύοντας παράλληλα με κουτάλα ή καλύτερα με μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης). Ανακατεύουμε απαλά, από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Προσθέτουμε την κανέλα και πάλι με ελαφρές κινήσεις την ενσωματώνουμε στο μείγμα. Για να έχει το κέικ καφέ ρίπλες από κανέλα όταν ψηθεί, δεν την ανακατέυουμε πολύ, για να μη διαλυθεί εντελώς. 

 

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, καλύπτοντάς τη μέχρι τη μέση. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Το κέικ αυτό έχει ελαφρώς σπογγώδη υφή (σαν angel cake).

 

Facebook: Anastasia's Cakes & Cookies

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ