Το «Παραδοσιακό» της Λέρου

01/02
{
Φωτογραφίες ΈΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ
}

Με συνταγές της γιαγιάς και άλλες σημερινές, η οικογένεια Καρπαθάκη γλυκαίνει νησιώτες και στεριανούς, αρκεί αυτοί να ταξιδέψουν μέχρι τα μέρη τους. 

Λίγα λόγια για το μαγαζί Ενα παλιό αρχοντικό στην Αγία Μαρίνα της Λέρου. Αδύνατον να μην το προσέξεις όταν βγεις βόλτα στην παραλιακή οδό του οικισμού. Το κτίριο είναι στενό και ψηλό, βαμμένο στα χρώματα της ώχρας. Στην ξύλινη ταμπέλα πάνω από την πόρτα διαβάζουμε: «Το Παραδοσιακό».

 

    

 

Απέναντι, προς τη μεριά της θάλασσας, τα λίγα τραπεζάκια είναι γεμάτα κόσμο. Κάθε επισκέπτης του νησιού θα περάσει από εδώ για καφέ και πατσαβουρόπιτα, γλυκό που ξεκίνησε να φτιάχνει η γιαγιά της οικογένειας. Τη συνταγή πήρε και δούλεψε στη συνέχεια επαγγελματικά η μαμά Νίκη Καρπαθάκη, εμπνεύστρια και ψυχή του ζαχαροπλαστείου. Από κοντά και οι δυο γιοι της, ο Ισίδωρος και ο Χάρης.

 

 

Τι ψωνίζουμε Πατσαβουρόπιτα, κουραμπιέδες, φλογέρες, αμυγδαλωτά και ξεροτήγανα. Οπωσδήποτε πουγκάκια, τηγανητά και φούρνου, με αμύγδαλο, με καβουρντισμένο σουσάμι, με μέλι και καρύδι και με μανταρίνι και αμύγδαλο. Με ξύσμα μανταρινιού απολαμβάνουμε και τα εξαιρετικά αμυγδαλωτά. Από τα «μοντέρνα» γλυκά, σπιτικό μιλφέιγ, προφιτερόλ, λεμονόπιτα, μπισκοτίνο (σαν τσιζκέικ σοκολάτα) και πανακότα με σος μοχίτο. Από τις τριάντα γεύσεις παγωτού, ξεχωρίζουν η βανίλια και το καϊμάκι, διότι αποτελούν το καλύτερο συνοδευτικό για τη ζεστή πατσαβουρόπιτα.

 

 
Παραλιακή οδός Αγίας Μαρίνας, Λέρος, τηλ. 22470 25 500.
*
Σημείωση: Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Βρες το στο χάρτη
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ