Συχνά λάθη σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

{
}

Πολλές φορές, μια απροσεξία κατά την αποστείρωση ή το γέμισμα των βάζων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα γλυκά και στις μαρμελάδες μας. Προβλήματα μπορεί επίσης να προκληθούν αν η συνταγή περιέχει περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη από το κανονικό. Γι’ αυτό καλό είναι να ελέγχουμε πάντα τα βάζα, ένα μήνα αφότου τα κλείσουμε, χωρίς να τα ανοίξουμε. Τι προσέχουμε:

 

  • Το καπάκι να είναι κλειστό: Το πρώτο που κοιτάμε είναι αν έχει κλείσει καλά το καπάκι. Δεν το ξεσφίγγουμε, απλώς ελέγχουμε τον αφαλό στο κέντρο του. Αν είναι ανασηκωμένος και πιέζεται μέσα, τότε σημαίνει ότι έχει περάσει αέρας στο εσωτερικό του βάζου και δεν έχει σφραγίσει σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, ανοίγουμε το βάζο και δοκιμάζουμε. Εφόσον δεν έχει αλλοιωθεί η γεύση, μεταφέρουμε απλώς το βάζο στο ψυγείο για άμεση κατανάλωση ή αδειάζουμε το περιεχόμενό του σε μια κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της αποστείρωσης και της κονσερβοποίησης.

 

  • Μούχλα στην επιφάνεια: Το πρόβλημα ξεκινά από την τοποθέτηση στα βάζα. Ισως η μαρμελάδα ή το γλυκό να ήταν κρύα όταν τα βάλαμε στο βάζο ή να μη σφίξαμε καλά τα καπάκια. Αν έχουν πιάσει μούχλα, ανοίγουμε το βάζο, καθαρίζουμε σχολαστικά τα σημεία με τη μούχλα και ξαναβάζουμε το περιεχόμενο να πάρει μια-δυο βράσεις. Επειτα ακολουθούμε ξανά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.

 

  • Κρύσταλλοι ζάχαρης: Σημάδι ότι είχαμε βάλει υπερβολική ζάχαρη και χρειάζεται να την εξισορροπήσουμε με έναν όξινο παράγοντα. Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα ή το γλυκό για μερικά λεπτά, προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού.

 

  • Έχει σκληρύνει σαν καραμέλα: Όταν η μαρμελάδα ή το γλυκό έχει παραβράσει, μπορεί να γίνει σαν καραμέλα, δηλαδή να στερεοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό και ξαναδένουμε.